Amazon, andra grotta till Apple på köp i appar idag, HTML5 morgon

I-app köp knappar har försvunnit från Apple iOS de senaste dagarna som en del uppmärksammade spelare — Amazon, Barnes & Noble och Wall Street Journal — end direktförsäljning från sina respektive program. Men i-app köp tornerspel är bara början.

Minns att Apple ändrat sina regler i februari för innehållsleverantörer på köp i appen. Om du har länkat till en butik utanför de program du var tvungen att inkludera i appar också så Apple kan få en nedskärning. Apple blinkade lite för tidningar och tidskrifter. Jason Perlow förutspådde en domens dag för e-bok apps, men var några veckor för tidigt.

Idag ser ut som domedagen. Den stämmer så långt

På ytan är reaktionen enkel. Vad val har dessa företag har? Om du vill vara på iOS måste du spela med Apples regler. Och iOS är en stor del av marknadsandelar. Det är inte som du kan gå därifrån. Amazon sa

Den här uppdateringen tar bort Kindle Store knappen appen. Kunderna kan handla för 950.000 böcker i Kindle Store genom att besöka Amazon.com/kindlestore i Safari eller en webbläsare.

Så är detta över? Inte riktigt. Jag misstänker att fler företag går vägen för Financial Times och utveckla HTML5 apps och hoppa Apples App Store helt. Dessa första åtgärder från rivaliserande e-bok spelare kommer sannolikt att vara försöksballonger. Du tar bort en Kindle Store knapp utvärdera försäljningen och låta mätvärdena bestämma. Vara säker på att om dessa e-bok lagra jättar inte har en installerad bas de skulle ha redan dikade Apples App Store.

Inom några veckor, kan dessa mått berätta Kobo, Amazon och Barnes & Noble som en app är inte värt ansträngningen. Kanske de alla går HTML5 någon gång. Skriften på e-bok vägg tycks vara att innehållet måste komma från iBooks.

En annan rynka att fundera är att Amazon har också en tablett på däck. Denna tablett kommer att innehålla Kindle program — potentiellt inbyggt på Android — och att flytta kommer att göra Apples relation omtvistat. I förväg, är Amazon sannolikt att driva HTML5 förr än senare.

Kobo nuked en knapp för att butiks,. Barnes & Noble gjorde samma sak för sin Nook app;. Ditto för Amazon och Kindle app,. Och Wall Street Journal gick också,. Google kastades.

Med andra ord tycks strategin att vara att det är meningsfullt att grotta att Apple nu, övervaka och sedan flytta till HTML5. Dessa spelare kommer att säga skruv iOS här är HTML5 versionen. Vad återstår att se är hur gemensamma kunder kommer att reagera. Idag några knappar försvinner, men back-och-tillbaka kommer sannolikt att fortsätta. Slutdestinationen kommer sannolikt att vara HTML5. Det kan faktiskt vara en iOS utvandring som just börjar. Kommer spelare som Netflix och Spotify — fångas också in-app köp skärmytsling — hålla med Crippled iOS-appar?

Apple tvingar Amazon att ändra Kindle app

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

Och det är borta – Amazon bort Kindle Store knappen iOS, Apples in-app köp politisk förändring stänger integrerade ebook butiker, Apple driva eReader begränsningar, Google Books inte längre tillgänglig för iOS

Rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell