Apples kock tillbaka i Kina, butik, iPhone uppsving på kort?

Nästan ett år sedan, var Apple vd Tim Cook i Kina för att, bland många saker, verka för hans företags produkter för att nå den lukrativa och mestadels outnyttjad kinesiska marknaden.

Ca 10 månader senare, är Cook tillbaka i Kina, men av okänd anledning, rapporterar Bloomberg.

När Cook verkade som Apples operativ chef, besökte han Kina i stället för den sena dåvarande vd Steve Jobs. Cook är inte främmande för Kina och hans närvaro i landet kommer säkert att installera förtroende att veta att, företaget har ett öra mot marken, i regionen.

Men nu som chef för en av världens teknikmakter, fortfarande har Cook mycket att navigera i en region där Apple, till skillnad från de flesta andra utvecklade länder, är inte en automatisk marknadsledande.

Det finns nästan utan tvekan åtminstone två saker Cook kommer att försöka åstadkomma under sin tid i landet: expandera bolagets detaljhandelsverksamhet i landet, och utvidga iPhone räckvidd på den kinesiska mobilmarknaden.

För Apple, en stor del av företagets rykte faller ner till sina butiker, men Apple har endast en handfull butiker i Kina och ett par i utomeuropeiska territorier, som Hong Kong.

Förra året varnade en Reuters rapport att den höga extremt höga butik till kund förhållande kan skada “mer än bara försäljning.” I mitten av 2012, fanns det bara sex butiker i Kina, trots att landet representerar, cirka 15 procent av företagets globala försäljning. Apple finansdirektör Peter Oppenheimer sade på Apples Q4 resultat samtal som som antalet detaljhandelskunder runt om i världen ökar, var “viktigt för bolaget en ökning av Apples butiker i Kina.

Bristfälliga funktioner, krossade sekretess och atypiska ursäkter: möta Apple av 2012 och därefter.

iPhone, iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell, Apple, vill det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik

sannolikt på Cook agenda också är lite att arbeta på ett avtal med världens största mobilnätet, China Mobile, något Apple kommer att vilja för att expandera sin iPhone spridda över hela landet.

IPhone 5 lanseras i Kina i december, efter en rad rättsliga hinder, på den andra och tredje största nätverk, China Unicom och China Telecom. Tillsammans kan Apple nå cirka 340 miljoner användare, eller en fjärdedel av Kinas växande befolkning. Men även om det är en bra start, det är inte tillräckligt. Med en affär mellan de två smartphone jättar, skulle Apple kunna utnyttja ytterligare 120 miljoner abonnenter.

Apple har ännu inte stödja China Mobiles TD-SCDMA cellulära standard, men om det gav vika företaget skulle säkert kunna göra en dödande. Det är inte så enkelt som att “stödja en ny standard”, som det handlar om att skaffa rätt hårdvara, licenser, och en uppsjö av maskinvaruförändringar, och detta skulle i sin tur bump priset på luren.

Alla ögon är på Cook. Egentligen de flesta ögon är på Googles styrelseordförande Eric Schmidt i Nordkorea, av alla ställen, men Apples framtid vilar på Kina, och det är, en marknad som är alldeles för stor för att ignorera.

iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Gilla det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik