Dell undersökning belyser vikten av att användare innan enheter när de utvecklar BYOD strategier

Bring-din-egen-enhet (BYOD) trend har snabbt gått från en störande bekymmer i ett strategiskt, positivt initiativ för många organisationer över hela världen, enligt resultat från en ny global undersökning som släpps idag.

I själva verket fördelar betydande affärs följer ofta när BYOD-adopter företag ge sina anställda med sina föredragna anordningar och arbetsvanor, liksom mer att säga i program och data tillgång de behöver för att få sina jobb gjort … när som helst, var som helst, undersökningen visar.

Vad mer, den snabbt förbättrad produktivitet och förbättrad samverkan mellan anställda – liksom ökad kommunikation och bättre service med kunder, leverantörer och partners – har visat sig vara konkurrensfördelar för företag som gör BYOD bäst.

Undersökningen har nyligen genomförts av Dell Software Group och marknaden forskare Vanson Bourne från nästan 1500 IT-chefer runt om i världen. Det visar tydligt att medan BYOD visar löfte, är många organisationer som kämpar med att göra det mesta av BYOD.

Deltagarna i undersökningen i USA är minst benägna att betona användare över enheter när crafting en BYOD strategi, medan de svarande i Singapore är mest benägna att göra det. Andra geografier som omfattas av undersökningen är Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Australien, Indien, och Beijing region i Kina, svarande listade mer flexibla arbetstider, möjlighet att främja kreativitet, innovation hastighet, stärka moralen, och underlätta lagarbete och samarbete som personliga vinster för anställda som arbetar med BYOD strategier, organisationer som anser applikationer som en del av en sin BYOD strategi är mer benägna att länka och hantera enheter per användare, klart definiera roller för deras användargrupp i en central databas, spår och stödja varje användares grad av rörlighet, och leverera applikationer till användare baserat på deras roll inom företaget. Av dem med någon formell BYOD politik, sade 27 procent att de inte kan ge någon av dessa funktioner, De fem BYOD utmaningar som anges av de tillfrågade är missbruk av politik, stöld eller förlust av mobila enheter, bristande kontroll över applikationer och data på enheter, anställda som lämnar företaget med insiderinformation, och obehörig datadistribution.

Majoriteten av de tillfrågade är överens om att BYOD strategier ger fördelar – mer än 70 procent sade att de tror att BYOD kan öka de anställdas produktivitet och kund svarstid, och 59 procent säger att de känner att deras företag kan vara en konkurrensnackdel om de inte genomföra BYOD.

Och attityder till innovations effekt som BYOD har är i stort sett desamma bland de medelstora (mellan 1000 och 3000 anställda) och stora (mer än 3000 anställda) undersökta företagen. Ungefär hälften av de tillfrågade i båda grupperna säger att BYOD väsentligt har förändrat företagskulturen vid sina organisationer.

Men ändå mindre än hälften av de IT-ledarskap svarande – 44 procent – säger att de förstår vikten av en användarcentrerad syn på BYOD. Och det är där många organisationer saknas båten, enligt Dell.

Det är viktigt att organisationer definiera ett program för att hantera och skydda sitt företags information, men också att ge de anställda att göra sitt jobb bättre och snabbare, eller att förbättra kundnöjdheten, eller vad målet är, “säger Roger Björk, chef för Enterprise Mobility lösningar på Dell Software Group. “Företag som gör BYOD för ett syfte, att hjälpa till med en bredare mål, ser bättre resultat jämfört med dem som helt enkelt låta BYOD hända. En stor del av det fokuserar på användarens aspekt och inte begränsa den till en enhet diskussion.

För mig, bör dessa resultat ta bort tvekan om att omfamna skrivbordsvirtualisering (VDI) och hantering av mobila enheter är prioriteringar för IT. Jag tror också att BYOD är en katalysator för mer generell IT omvandling och mer affärs centrerad vikt för IT innovation. Man kan säga att BYOD bildar en hörnsten på den stigande valvet av VDI, webbappar, tunna klienter, terminaltjänster och andra applikationer leverans framsteg under de senaste 15 åren.

Tanken är naturligtvis att gå tillbaka till de allra första persondatorer, är att låta användaren bestämma hur man arbetar bäst.

För Dells Quest Software, BYOD sätter användarna först – och med IT: s välsignelse, nya nivåer av automation och precision som behövs för att optimera säkerhetskopiering och återställning i virtualiserade miljöer, data explosion och stora uppgifter kräver nya strategier för datahantering, säkerhetskopiering och återställning, säger experterna ; Fallstudie: strategi för Disaster Recovery och Data Lifecycle Management lönar sig för Australiens SAI Global, Ocean observatorier Initiative: Cloud och Big Data samlas för att ge forskare oöverträffad tillgång till viktiga klimat insikter

Rörlighet, Review: Romoss bärbara laddstationen för företag som vill glädja sina kunder, Bring Your Own Device, BYOD användare: Bråka inte med iOS 10 eller Android Nougat betas, Cloud, kan vi uppnå en bättre, mer effektiv digital arbetsplats? , hårdvara, Chromebook är den nya “det bara fungerar” plattform

Faktum är att de tillfrågade som säger att de tror att användarcentrerad syn på BYOD är den rätta rapporterade också att de har möjlighet att driva affärsnytta, tillgodose användarnas och få en konkurrensfördel i högre grad än de tillfrågade som inte ser förmån för en användarcentrerad metod. Några 64 procent av de tillfrågade säger BYOD fungerar bra när de specifika användarbehov förstås av IT.

Och svarande på företag längre fram i sina BYOD strategi implementeringar är mer benägna att hålla med om att de mest nytta härrör från program som sätter användaren först. Förstå individuella användarbehov och de resulterande förbättringarna i de anställdas produktivitet och tillfredsställelse är mycket mer viktiga pelare i en BYOD strategi än att bara låta de anställda att använda enheten i fickan eller handväskan för arbete, sa Björk.

Du gör en björntjänst om du gör detta om vad glänsande föremål gör de anställda vill använda för att ansluta till e-post. Det är mycket bredare än så “, sade han.” Jag tror att undersökningen data visar definitivt företag som har väl genomtänkta BYOD strategier har färre frågor och inhämtar bättre resultat.

En one-size-fits-all metod för BYOD inte fungerar, sa Björk, IT ska hantera spridningen av BYOD. “Du kan inte bara låta BYOD hända”, tillade han.

En användarcentrerad syn på BYOD passar med den senaste trenden för IT att omvandla till en serviceleveransorganisation som förstår inte bara målen för verksamheten, men också hur man kan stödja de anställda för att hjälpa dem att uppnå dessa mål, sa Björk. Vad mer, eftersom det tusenåriga generationen kommer in i arbetskraften med vissa digitala förväntningar, användarcentrerade BYOD politik kan utnyttjas som rekryteringsverktyg.

Låt oss inse det, det är inte bara en mobil sak. Den har en mycket bredare genomslag “, säger Björk.” BYOD är en metod, inte ett resultat … Du bör börja med att fråga: “Vad användaren försöker åstadkomma?

Summan av kardemumman är att den behöver nu att stödja flera olika sätt att arbeta för en mängd olika stilar och enheter som tilltalar och justera baserat på användarinställningar och innovationer.

Andra anmärkningsvärda punkter som uppstod från undersökningen

Deltagarna i undersökningen i USA är minst benägna att betona användare över enheter när crafting en BYOD strategi, medan de svarande i Singapore är mest benägna att göra det. Andra geografier som omfattas av undersökningen är Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Australien, Indien, och Beijing region i Kina

De tillfrågade listade mer flexibla arbetstider, möjlighet att främja kreativitet, innovation hastighet, stärka moralen, och underlätta lagarbete och samarbete som personliga vinster för anställda som arbetar med BYOD strategier

Organisationer som anser applikationer som en del av en sin BYOD strategi är mer benägna att länka och hantera enheter per användare, klart definiera roller för deras användargrupp i en central databas, spår och stödja varje användares nivå av rörlighet, och leverera applikationer till användare baserat på deras roll inom företaget. Av dem med någon formell BYOD politik, sade 27 procent att de inte kan ge någon av dessa funktioner

De fem BYOD utmaningar som anges av de tillfrågade är missbruk av politik, stöld eller förlust av mobila enheter, bristande kontroll över applikationer och data på enheter, anställda som lämnar företaget med insider kunskap samt obehörig datadistribution.

Dell ståndpunkt om vikten av en användarcentrerad BYOD strategi kommer från erfarenhet. Carol Fawcett var CIO på Quest Software, som nyligen förvärvades av Dell, med nästan 4000 anställda i 23 länder. Företaget fokuserar på att ge anställda tillgång till de program och data som de behövde för att få sina jobb gjort, oavsett vilken enhet som används.

Vi fann detta tillvägagångssätt hjälpte oss snabbt flytta ut ur anordningen brandbekämpning läge för att vara mycket mer strategisk, som också gjort det möjligt för oss att lösa våra största BYOD problem, såsom säkerhet, nyttjanderätt och dataläckage “, säger Fawcett.” Resultatet av detta senaste BYOD undersökning förstärker vikten av att sätta användare först för att utveckla de mest effektiva strategier och förvandla BYOD till en långsiktig, hållbar affärsnytta.

Som Quest hittas med sina egna arbetare, desto bättre planerade BYOD acceptans, desto färre negativa frågor och bättre produktivitet resultat. Jag talade nyligen med Fawcett länge om upplevelsen.

Jag tycker att vi borde också förvänta att BYOD planering kommer att ske i samband med – och som en accelerator till – andra större initiativ som datacenter konsolidering, IT transformation och applikationer modernisering.

Björk föreslog vidare att företag som har en policy-baserad metod för säkerhet och åtkomstkontroll, och anta tjänsteorienterade arkitekturer och data livscykelhantering kommer att vara i en bättre position för att använda sig av BYOD snabbare och till lägre risk. VDI och tunna klienter initiativ också bana väg för BYOD.

BriefingsDirect bidrags Cara Garretson förutsatt redaktionella stöd och forskning på det här inlägget. Hon kan nås på Linkedin.

 artiklar

För Dells Quest Software, BYOD sätter användarna först – och med sin välsignelse

Nya nivåer av automation och precision som behövs för att optimera säkerhetskopiering och återställning i virtualiserade miljöer

Data explosion och stora uppgifter kräver nya strategier för datahantering, säkerhetskopiering och återställning, säger experterna

Fallstudie: Strategi för Disaster Recovery och Data Lifecycle Management lönar sig för Australiens SAI Global

Ocean observatorier Initiative: Cloud och Big Data samlas för att ge forskare oöverträffad tillgång till viktiga klimat insikter

Upplysningar: Quest Software, en del av Dells Software Group, är en sponsor av BriefingsDirect podcasts.

Recension: Romoss bärbara laddstationen för företag som vill glädja sina kunder

BYOD användare: Bråka inte med iOS 10 eller Android Nougat betas

Kan vi få en bättre, mer effektiv digital arbetsplats?

Chromebook är den nya “det bara fungerar” plattform