Efter läkarutbildningen, blir IBM: s Watson redo för Apple hälso appar

Watson konkurrerar på Jeopardy,!. IBM

Sedan blåser bort konkurrensen på TV: s Jeopardy! quiz show i 2011, har IBM: s Watson kognitiva datorplattform studerat medicin i centrum IBM FoU i Haifa.

Watson gick till läkarutbildningen, och nu den är inställd på examen “, säger Dr Aya Soffer, chef för big data och kognitiva analyser i Israel anläggningen.” Vi har haft det studerar den medicinska litteraturen, och nu är det klart att tillämpa sin naturliga språkbehandling kompetens till verkliga applikationer.

Lagom också. Förra veckan meddelade IBM lanseringen av Watson Health Cloud till “en trygg och öppen plattform för läkare, forskare, försäkringsbolag och företag med fokus på hälsa och välbefinnande lösningar”.

Plattformen kommer att användas av hälsoföretag Johnson och Johnson och Medtronic, samt av Apple. Mac maker har sin egen plattform och hoppas att bli en topp hälsa företaget självt. Det har etablerat en ny affärsenhet, kallad Watson Health Cloud, för att administrera de stora uppgifter appar som kommer att använda Watsons intelligent analys och förståelse av medicinska data.

Watson är superdator byggd av IBM som bested mänskliga mästare på Jeopardy! under 2011 för att ta den amerikanska frågesport seriens högsta vinsten.

Watson byggdes för att visa möjligheterna för artificiell intelligens och använda och förstå naturligt språk “Gabi Tal, en av skaparna av IBM: s Global Technology Unit, baserat i Haifa, sade. Mer än bara en superdator, är Watson en plattform”, en lösning som gäller avancerad analys till en mängd olika branscher, som vård, ekonomi och kundservice “, tillade han.

Watson plattform moln gränssnitt innefattar 13 moduler som gör det möjligt för utvecklare att integrera sin teknik i sina program och tjänster. Bland dem är språkidentifierings (räkna ut vad språk texten är skriven i), begrepp expansion (åtskillnad mellan “The Big Apple” och en stor äpple), och användarmodellering (göra förutsägelser om sociala egenskaper baserat på deras skrivande), och andra.

IBM Watson: Insidan historien om hur Jeopardy-vinnande superdator föddes, och vad den vill göra härnäst, IBM: s Watson Analytics går publik beta, Fem saker du behöver veta innan bygga en IBM Watson app

Den italienska energijätten skapar en ny affärsenhet för att undersöka hur IBMs kognitiva computing kan hjälpa det att hitta nya oljereserver och fatta bättre affärsbeslut.

Även forskning och utveckling för Watson har ägt rum på IBM forskningscentra runt om i världen under de senaste åren har Haifa forskare gjort en “betydande” bidrag till plattformen, säger Soffer.

Vi arbetat mycket med medicinska experter, särskilt med onkologer, att utveckla intelligens Watson använder för att söka de medicinska data och göra rekommendationer. Vi ser Watson som ett komplement för medicinsk personal, som ger insikt i frågor och problem som kommer att hjälpa läkare att göra bättre, mer välgrundade beslut.

Poängen med Watsons kognitiva tekniken är att ta itu med information med hjälp av naturligt språk tech, så att användarna kan uttrycka frågor och få tillbaka svar som går utöver en sökning i en databas. Det är särskilt viktigt i medicinska data, sade Soffer.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, stora datamängder, är detta en ålder av Big OLAP,? Big Data Analytics, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Det finns alldeles för mycket data för läkare att behandla, med gigabyte nya uppgifter om allt medicinska kommer ut varje dag. Eftersom de redan överväldigad med data, är det omöjligt för medicinsk personal att hålla jämna steg med rådata, mycket mindre sätta den i sitt sammanhang och ta reda på om det är relevant för det enskilda fallet. Med hjälp av sin kognitiva teknik, Watson förstår frågorna ställs till den av medicinsk personal, och söker efter relevant information i alla anslutna databaser och sätta in i samband med en rekommendation för specifika fall.

Redan innan Watson Health Cloud tillkännagivande var plattform som används i stor utsträckning av sjukhus och forskningscentra i USA onkologi frågor, inklusive Memorial Sloan Kettering, University of Texas MD Anderson Cancer Center och Mayo Clinic. Dessutom är plattformen som används av Cleveland Clinic, och New York Genome Center för genetisk forskning, leta upp de sekvenser som kan vara nyckeln till att bota eller förebygga en mängd sjukdomar.

Läkemedelsföretagen använder [Watson] för att upptäcka förhållandet mellan sjukdomar, symtom, näring, miljöfaktorer, och mer, för att bestämma det bästa sättet att behandla en sjukdom, mycket mer holistiskt än vad som skulle ha varit möjligt tidigare “, sade Soffer.” The informationen presenteras på ett klart diagram, tabeller och rapporter, alla molnanpassade och mjukvaru lär och minns baseras på resultat, honing dess kognitiva förmåga att presentera allt mer korrekta resultat.

IBM är inte den enda stora databolaget syftar till att förbättra hur medicinsk beslut fattas. Nyligen släppte Microsoft sin Azure maskininlärning plattform, en kognitiv datorplattform vars claim to fame, sade Adir Ron Microsoft Israel, är utvecklingen av datamodeller som kan kopplas direkt till program som tar information, analysera och hanterar frågor den, och tur det till information som kommer att vara större än summan av dess delar för en användare.

“Microsoft vill demokratisera idén om maskininlärning, ansluta den till våra övriga tjänster via molnet och gör det möjligt för utvecklare att integrera den i sina program,” sade Ron. Detta liknar hur utvecklare arbetar med ett API – till skillnad från Watson, som han sade, syftade till expert programmerare, och inte appen författare.

Men IBM har sina egna API: er för utvecklare, också, sade Soffer. “Watson har en samling av API och SDK som kan poppade i appar, som körs på IBMs Bluemix plattform som en tjänst. API kommer att ifrågasätta servrar relevanta uppgifter, och Watson teknik kommer att sätta det i sitt sammanhang, vilket ger svar med insikt och intelligent analys. ”

Med tanke på IBM: s nya partnerskap med Apple, en del av dessa API: er kommer sannolikt att hamna integreras i program som kommer att användas med enheter som Apple Watch, för att göra det möjligt för program att sätta i sammanhang uppgifter som samlas in.

Watson, sade Soffer, är kulmen på den stora uppgifter eran, och porten till nästa. “Vi använder stora uppgifter som en bro mellan de gamla begreppen programmering, som baserades på datautvinning, och kognitiv computing, där datorn fungerar tillsammans med människor att lösa problem som datorer aldrig kunnat behandlas tidigare.”

Watson

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Är detta en ålder av Big OLAP?

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta