High-end-skivor döda i 2 år

Dave Donatelli, en senior ledn på EMC – den största datalagrings leverantör – förutspådde att high-end-minnen kommer att ersätta high-end hårddiskar i 2 år. Är detta början till slutet för hårddiskar?

Vad är en high-end hårddisk,? Till skillnad från SATA eller PATA-enheter i din stationära eller bärbara system high-end diskar dela några viktiga funktioner

Leverantörer göra stora volymer av SATA-enheter. Men de gör enorma vinster på sina avancerade enheter. De flesta av dem går in i high-end arrayer från EMC, IBM, Hitachi och HP vars priser börjar på $ 100.000 och sväva i miljoner.

Förlusten av denna high-end, har hög marginal verksamhet driv säljarens uppmärksamhet. Seagates passa mot STEC, en tillverkare av high-end-minnen, är en del av ett försök att göra anspråk på denna verksamhet för sig själva.

Flash prestanda, EMC har mätt STEC: s flash-enheter på 30x den IOPS av en high-end-disken. Och de ger under ms åtkomsttider. Bara det skulle motivera en premie över befintliga enheter.

Flash kostnad, A 15k 74 GB Seagate SAS enhet är ca $ 175 eller ungefär $ 2 / GB. En 2 GB Single Level Cell (SLC) flashchip är för närvarande ca $ 8 / GB flashspotmarknaden. Om blixten håller släppa på 50% per år de blir där aktuella disken priset är i mitten av 2010.

Flash tillförlitlighet, High-end-minnen använda en dyrare och mer tillförlitlig blixt kallas Single Level Cell eller SLC. Dessa specad på 1.000.000 läs / skrivcykler. Skriv utjämning innebär att kunderna har inga bekymmer, även med databasindexfiler. Billigare MLC blixt, som används i bärbara enheter, nu specad på 10k och kommer snart att bli ännu lägre.

Men det är rå chip vs färdig skiva, Den återstående frågan är hur mycket kostar chip controller och annan infrastruktur. STEC är inte att sälja sina 74 GB flash-enheter för $ 8 / GB – $ 80 / GB är närmare till märket. Volym kommer att täcka de tekniska kostnaderna. Kretskort är billiga. Då är det kostnaden för flashchip.

Flash-enheter har andra fördelar: lägre effekt, mindre kylning, högre MTBF och lättare vikt. Dessa är viktiga när du har ett par tusen enheter i en matris.

Lagrings Bits ta, Flash-enheter behöver inte absolut pris paritet för att vinna mot high-end FC enheter. Komma inom 30% bör göra det för de flesta människor. Deras prestandafördelar är värda åtminstone det.

Naturligtvis driv leverantörer inte kommer att sitta still. Många har hävdat diskar är döda och de är alla borta. Men detta ser allvarligt. Det kommer inte att bli lätt att förnya mot flash-enheter.

För oss SATA-enhet användare död high-end-disken, när det gäller att passera, kommer att innebära att SATA-enheter kommer att bli dyrare eftersom de axla FoU kostnader som high-end för närvarande absorberar. Disk forskning kommer också att minska när array leverantörer är inte längre upplever komplexa diskproblem.

En sak det betyder inte: flash bärbara enheter kommer inte att bli någon mer attraktiv. Bärbara hårddiskar kör om $ 0,40 / GB och de kommer att vara en fjärdedel som i slutet av 2010. Inte många människor kommer att betala 10x per GB för mycket liten nytta.

Kommentarer välkomna.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

De är snabbare: 10k eller 15k rpm och upp till 3 gånger de IOPS, de är mer tillförlitlig: 10x bättre läsa specifikationer, 3-5x MTBF, De använder avancerade gränssnitt som Fibre Channel (FC) eller Serial Attached SCSI (SAS ), De är mycket lägre kapacitet: 74 GB och 146 GB kapacitet är vanligast, det finns inga 1 TB high-end-skivor, de är sätt dyrare. 10x per gigabyte

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt, säkerhet, Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra år stasis

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra års stasis