Epson Stylus Photo 2100 Review

Uttrycket “ljus svart” kan verka som en oxymoron, men i fallet med Epson Stylus Photo 2100, är ​​det vettigt. Skrivarens förbättrade sju färger Ultrachrome pigmentfärguppsättning och ökad maximal upplösning på 2880 med 1440 dote per tum (dpi) kombineras för att leverera några av de bästa arkiv kvalitet bläckstråleskrivare utgång som vi någonsin har sett. Även om det är mycket dyrt, Stylus Photo 2100 är väl värt priset för fotografering proffs som kräver högkvalitativa utskrifter som varar.

Den £ 509,79 (ex. Moms) Stylus Photo 2100 levererar allt som professionella och djupt hål amatörfotografer kan önska, utom inbyggt nätverk. Förutom parallella och USB 2.0 / 1.1-gränssnitt, Stylus Photo 2100 erbjuder också en port FireWire (IEEE 1394). Medföljande tillbehör är en rullpappershållare, en automatisk papper cutter och en rulle papper utgång fångst. Skrivaren fungerar med Windows 98 och senare, samt Mac OS 8.6 till 9.x och OS X 10.1 eller senare. Föraren CDn innehåller även Epson Photo Quicker 3.1, Epson Print-CD och Epson Gray Balancer, som är utformad för att kalibrera och anpassa gråskalor används i svartvitt foto reproduktion.

Att överföra bilder från datorn till papper i skrivaren, erbjuder också flera pappershantering alternativ. Du kan välja mellan tre pappersbanor: standard, toppmatad L-formad, pappersrullar, och en rak manuell feed för tjockare media. Stylus Photo 2100 kan skriva ut så liten som 90 mm x 90mm (3.5in. X 3.5in.) Eller upp till 329 mm x 483 mm (13in. X 19in.) På pappersark, 13in. x 44in. under Windows 9x och Mac, och upp till 13in. x 129in. under alla andra versioner av Windows.

I våra prestandatester, Stylus Photo 2100 skrivs en 8in. x 10in. bilden i fotoläge ca 3,8 minuter med hjälp av ett testsystem med USB 1.1-portar. Men som vi förväntade oss, genom att använda en högre hastighet gränssnittet kommer inte påskynda processen – utskriftsmekanismen är flaskhalsen, och minnesbufferten är inte tillräckligt stor för att cache mer data.

Bilder gör skarpt och exakt i de flesta typer av media i både foto (1440 x 720dpi) och SuperPhoto (2880 x 1,440dpi) lägen. Den extra upplösning förenar sig med det ljus svart bläck för att märkbart öka detalj i små belysa områden, såsom de gropar på en golfboll. Om allt går bra, kommer det vara svårt att urskilja prickarna i högsta upplösning utskrifter på nära håll – ungefär motsvarande korn av god ISO 100-hastighet film. Svartvita utskrifter är särskilt imponerande, framväxande neutral grå med bra dynamiskt omfång. För utskrift på icke-glättat papper, erbjuder Epson ett valfritt, hot-swap bläckpatron matt svart för att uppnå något tätare svarta och därför högre kontrast.

Juryn är fortfarande ute på faktiska utskrifts livslängd: testresultat kommer så småningom att läggas ut på Wilhelm Imaging Research webbplats. Inledande uppskattningar placera den på 30 till 100 år, beroende på vilket papper som används och förutsatt optimala visningsförhållanden.

Som för skrivarens totala kostnaden, finner vi det helt rimliga. Själva skrivaren kan ha en hög initial pris, men det blir höga betyg för sin relativt låga 15,5 pence per färg A4-sida. Professionella fotopapper kostar ca 50 p per A4-ark och så högt som £ 1,54 per blad för A3 +.

När det gäller teknisk support är berörda, Epsons UK webbplats erbjuder online-dokumentation, hämtning av drivrutiner, felsöknings frågor och en interaktiv “e-support verktyg”. Om du behöver en mer personlig service, det är “e-Talk”, som låter dig chatta på nätet med en supporttekniker, såväl som traditionella e-post och telefonsupport. Supportsamtal kan göras från 09:00 till 20:00 på måndagar till fredagar, från 09:00 till 18:00 på lördagar och från 10:00 till 17:00 på söndagar, men debiteras på nationell BT priser. Bolaget täcker skrivaren med dess standard ett år, call-out garanti.

Om du bara letar efter en bra tabloid-storlek fotoskrivare, Stylus Photo 1280 och Canon S9000 är förmodligen mer i din prisklass. Men avbildnings entusiaster och experter på jakt efter hög kvalitet, stabila bläckstråleutskrifter avsedda för kontrollerade miljöer bör sätta Stylus Photo 2100 på toppen av sina inköpslistor.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator