50 år efter Basic, de flesta användare fortfarande inte kan eller vill inte programmera något

Människor som fick sin första smak av IT under mikro boom i 1970- och 1980-talen nästan säkert startade genom att skriva program i Basic – eller åtminstone, felsöka de program skrivs in från populära tidningar. Om du behöver för att göra en komplicerad beräkning, och var inte turen att äga en kopia av programvaru Arts banbrytande VisiCalc kalkylblad, då kan du göra det på några få rader kod. Du kan inte ladda ner en app – de flesta människor inte ens modem – och banan hade inte uppfunnits, så du kan inte använda Google eller Wolfram Alpha.

När IBM PC kom 1981, kulturen att skriva enkla grundläggande program utvidgas till att skriva enkla DOS batch-filer, till makron i Lotus 1-2-3, och så småningom till VBA (Visual Basic for Applications) i Microsoft Excel. Jag förväntar några av dessa makron är fortfarande i bruk, om du vill förmodligen de inte var.

Denna typ av ad hoc-programmering var utformningen målet för Dartmouth Basic (Nybörjar allrengöringsmedel Symbolisk Instruktion kod), och dess största framgång. Professorer John Kemeny och Thomas Kurtz skapade Basic (och en time-sharing-system) så att eleverna kan använda universitetets dator utan att behöva vara utbildade programmerare. Och det fungerade. I vad som var i grund och botten en lantlig, humaniora-baserade Ivy League universitet, de flesta studenter använde datorn, och de flesta av deras program fungerade.

Den första grundläggande program officiellt köra 50 år sedan vid 04:00 den 1 maj 1964, då Kemeny och en elev programmerare skrivit RUN och började sin grundläggande program samtidigt, för att demonstrera både grundläggande och tidsdelning. Dartmouth firar Basic 50-årsdag i dag (onsdag 30 april) med flera evenemang, bland annat en paneldiskussion om framtiden för datorer som kommer att direktsändas live på Dartmouth YouTube-kanal.

Deltagare kommer också att kunna prova en gammal modell 33 Teletype ansluten till en grundläggande emulator som designats av Kurtz. (Kemeny dog ​​1992.) På den tiden, terminaler var mer som jätte skrivmaskiner, och tryckt dina program på pappersrullar. Detta var ett stort förskott på 80-kolonn hålkort eller stansade hålremsa. Senare, naturligtvis, var Teletype papper ersättas av en 40- eller 80-kolonn teckenbaserad skärm.

Grundläggande omvandlas hemdator eftersom du kan skriva in vad du ville och få en omedelbar resultat. Om programmet inte fungerar, kan du helt enkelt skriva om den felande linjen. Om du har använt samma linjenummer, den nya versionen ersatte den gamla. Denna flexibilitet gjort Basic en dålig språk för verklig programmering, som Edsger Dijkstra (*) och andra klagade, men det var verkligen inte vad Basic var för.

Grundläggande haft sin största popularitet mellan 1975 och 1990, tack vare mikro revolution som började med MITS Altair och Microsoft Basic. Detta följdes av Apple II, Commodore PET, Tandy TRS-80 och sedan IBM PC. Grundläggande blev verkligen överallt med ankomsten av billiga hemdatorer som Sinclair Spectrum och Commodore 64, och i Storbritannien, Acorn BBC Micro. Det började blekna bort efter en användbar version av Microsoft Windows dök upp i 1990, även om Apple Macintosh redan hade sjunkit Basic 1984.

Den nya världen av grafiska användargränssnitt uppmuntras peka-och-klicka datoranvändning. GUI började inte användare på en kommandorad där de kunde skriva saker och se resultatet.

Utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt, säkerhet, Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra års stasis, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, mål att ersätta tekniken bakom Zip

Programmerare som började med Basic allmänhet flyttade till språk som Pascal eller C, eller Perl eller PHP, och sedan kanske Java. (Eller till Microsoft Visual Basic, som inte är riktigt basic.) Det är bra. Det är vanliga användare som har förlorat ut. Utan att ha haft erfarenhet av kodning i Basic, verkar de inte vara villiga att skriva små bitar av kod för att lösa enkla problem.

Enligt min erfarenhet, detta gäller även när det krävs ingen kodning. Du kan till exempel utföra en hel del enkla uppgifter världs bearbetning genom att spela Word makron och spara dem för återanvändning. Jag har försökt visa hur lätt det är, men det verkar inte “ta”. Tydligen de hellre tillbringar timmar att redigera texter manuellt ta bort oönskade utrymmen och radslut etc. Samma sak gäller för åtgärder som lätt kan automatiseras med hjälp av Automator som är inbyggt i Mac OS X, eller den fria AutoHotkey för Windows. På internet, hur många vanliga användare utnyttja IFTT?

Kanske din erfarenhet har varit annorlunda – Jag hoppas det – men du kan låta mig veta nedan.

Kodning har nyligen blivit på modet igen, med initiativ som kod Academy, kod, år of Code etc. Som Jeff Atwood har påpekat på Coding Horror, är detta inte nödvändigtvis en bra sak (Please Do not Läs Kod). Jag tror att en grundläggande förståelse för hur datorn fungerar och möjligheten att slå upp en snabb webbplats, är användbara, men inte alla kommer att skriva bra affärssystem eller göra en förmögenhet från världsledande program.

Jag skulle nöja sig med en något mer blygsam målsättning. Dagens användare har enorma mängder datorkraft till sitt förfogande, tack vare försäljning av miljarder av stationära och bärbara datorer, surfplattor och smartphones. De är alla programmerbara. Användare bör kunna göra precis tillräckligt programmering att få dem att fungera som de vill. Är det för mycket begärt?

* “Det är praktiskt taget omöjligt att lära bra program för att elever som har haft en tidigare exponering för BASIC: som potentiella programmerare de mentalt stympade bortom hopp om förnyelse.” – Edsger Dijkstra, 1975

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra års stasis

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip