Abbott utser ny spion övervakare

Tidigare Federal justitie Margaret sten kommer snart att vara ansvarig för att övervaka Australiens topp säkerhetsunderrättelsetjänster, meddelade premiärminister Tony Abbott på torsdag.

Inspektören general underrättelse- och säkerhetstjänsten (IGIS) övervakar arbete som utförts av sex spionorganisationer i Australien: The Australian Security Intelligence Organisation (ASIO), Australian Secret Intelligence Service (ASIS), signaler Directorate Australian (ASD), australiska Geospatial-Intelligence Organisation (AGO), Defence Intelligence Organisation (DIO), och Office of National bedömningar (ONA).

Även om mycket av arbetet i dessa organisationer – som metadata nås genom ASIO – förblir en hemlighet, är IGIS ansvarar för att dessa organ agerar lagligt inom statliga riktlinjer och med respekt för de mänskliga rättigheterna.

Rollen för närvarande innehas av Dr Vivienne Thom, som kommer att avgå i slutet av denna vecka. Abbott meddelade att federala domstolen tidigare rättvisa och nuvarande oberoende granskare av Adverse skyddsbedömningar Margaret sten blir ny generalinspektör från slutet av augusti.

Fram till dess kommer Jake Blight fungera som generalinspektör, sade Abbott.

“Australiens underrättelsetjänster utgör ett viktigt bidrag till vår nationella säkerhet, särskilt vid en tidpunkt då vi står inför ett allvarligt hot från terrorism,” statsministern sagt.

Den australiska underrättelsetjänsten arbetar inom en robust tillsyn och ansvarsskyldighet ram, och inspektören general spelar en viktig roll när det gäller att granska verksamheten i underrättelsetjänster.

I maj budget Byrån fick över AU $ 3 miljoner i finansiering. Kontoret meddelat att den räknar med att göra en uppgradering av sin säkra IT-nät innevarande budgetår.

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow, Quantum computing kan ha gjort mål i Australian forskningsfinansiering runt, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Thom hade länge varnat för att genomförandet av regeringens obligatoriska datalagring system skulle leda till mer arbete än på kontoret kunde hantera under dess nuvarande finansiering bör det måste fortsätta att ha tillsyn över ASIO användning av metadata.

Kontoret nu också måste få meddelanden varje gång någon myndighet – inte bara spionorganisationer – få en fullmakt för att komma åt metadata av en journalist för att utreda en läcka.

Den här veckan såg också den australiska regeringen kasta en livlina till kontoret för den australiska Information Commissioner. Den nuvarande kommissionären, professor John McMillan, avslutar i rollen i slutet av denna vecka för att ta upp ett nytt arbete som tillförordnad NSW ombudsman.

Regeringen har meddelat att Privacy Commissioner Timothy Pilgrim övertar ansvaret för kontoret och över integritet, information och informationsfrihet.

Säkerhet, Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer, säkerhet, Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund, säkerhet, Chrome att starta märkning HTTP-anslutningar som osäkra, säkerhet, The Hyperledger Project växer som gangbusters

Lagstiftning för att stänga kontoret har ännu inte passera senaten, men regeringen finansierade i budgeten för att hålla lamporna på tills lagstiftningen lyckas passera. Den lilla personalen på kontoret sägs vara att arbeta hemifrån och på deltid.

Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Krom att börja märkning HTTP-anslutningar som osäkra

Den Hyperledger Project växer som gangbusters