Cloudera show nummer

Denna gäst post kommer artighet av Tony Baers OnStrategies blogg. Baer är en chefsanalytiker täcker Big Data på Ovum.

Tillkännagivandet av Cloudera nya $ 160.000.000 riskkapital nästan såg alltför perfekt tt. Det kom mitt under Cloudera första formella hund och ponny show framför branschanalytiker. Och vi talar inte bara om de vanliga misstänkta, men en bredare, mer nykter skara tvivlare från hela IT-spektrum: applikationsutveckling, IT-infrastruktur, databas och BI, där konsensus kvarstår att Hadoop är inte en databas.

Till skillnad från Hortonworks har Cloudera inte varit rädd för att rufsa fjädrar. Det vågar erbjuda en hybrid öppen källkod / egen modell på en marknad är född i öppen källkod. Eller ännu viktigare, tillkännager ett strategiskt Enterprise Data Hub väg som potentiellt placerar den i konkurrens med etablerade datalager leverantörer som annars skulle bilda logiska partner. Cloudera Enterprise uppgifter nav positionering är ambitiös, gynnsam, och nu, ett koncept språng. Hadoop är inte en databas, och det saknar för närvarande enterprise-grade funktioner för verksamhetsstyrning, SLA överensstämmelse, säkerhet och datastyrning. Tyngdpunkten ligger på “närvarande” som plattform och praxis utvecklas snabbt, Hadoop kommer att växa till en mer robust plattform som kan konkurrera om rollen som navet.

Det är ingen tvekan om att Hadoop är här för att stanna, Cloudera har dragit konkurrens från Hortonworks, som positionerar sig som 100% öppen källkod plattform som är mycket OEM-vänlig, MapR, vars genomförande omfattar teknologi som får plattformen närmare robusthet och prestanda för databaser, och IBM, som efter en kort flört med Cloudera därefter upprepat sin position som vuxen i rummet. Samtidigt Teradata, Oracle, Microsoft, och Amazon inkluderar Hadoop i sina datastaplar.

Göra mål för Big Data, Big data: Hur revolutionen kan spela ut

Cloudera behövs knappast kapitalet som det redan hade $ 140.000.000 i banken. Den nya infusion hoppar det till $ 300 miljoner dollar. Mer till den punkt, innehåller den ett batteri av företag, såsom T. Rowe Price, som tenderar att vara långsiktiga investerare, plus Michael Dell satsning arm och Google Ventures som “strategiska” hjälpare. Företaget förnekar inte har IPO ambitioner, men konstaterar att de nya pengarna ger mer flexibilitet på tidpunkten.

Omedelbart efter tillkännagivandet, fick vi flera press frågor om huruvida Cloudera var till salu. Enligt vår uppfattning skulle de troligaste kandidaterna vara Oracle (som säljer Cloudera fullständiga plattform som en del av Big Data Appliance, och bara såg besvikelse Q3 siffror) och nyligen privatiserade Dell. Den röda tråden är att båda söker motorer att återuppväcka tillväxt. Men $ 300 miljoner i banken blåses Cloudera värdering till den grad att det skulle vara en mycket, mycket dyrt köp.

Ändå finns det en hel del företag pengar flyter runt just nu. Och med Facebooks $ nitton miljarder förvärv av ett företag som få någonsin hört talas om (utom för hundratals miljoner tillfälliga abonnenter som oss som har appen men inte använder det), har vi förutsättningar att bli en riskkapital bubbla. Som sådan finns det en flykt till kvalitet (investera i marknadsledande) för Tier 1 VC. I Big Data arenan, är spelare som Cloudera och MongoDB uppfattas vara bland dem.

Så vi tror att Cloudera är för närvarande till salu. Med Enterprise Data Hub, är de inte anspråk på att ersätta datalagrings etablerade, men trycket att flytta datalagring och beräkningscykler på billigare Hadoop-plattformen är potentiellt ganska hotfull. (Vi tror att de etablerade företagen måste hävda sitt värde högre upp i stapeln, såsom med i-databas analytisk funktionalitet, Data Governance och frågeoptimering.)

Oavsett Cloudera nästa steg (IPO eller förvärv), är deras omedelbara mål att placera mer fakta på marken med produkten och marknadsandel för att höja insatserna på oavsett transpires. Det kommer oundvikligen att omfatta Cloudera göra sina egna förvärv – en färdighet som företaget behöver för att lära sig – och sannolikt diversifiering av produktlinjen. Vid analytikern sessionen vi sett en demonstration av en Hadoop-baserade prediktiv analys system som Cloudera använder som nervcentrum för kundsupport, det är en teknik som kan generaliseras bortom Hadoop användare.

$ 300 miljoner i banken kan vara en trevlig säkerhet filt. Men titta på tillståndet för antagande: Cloudera, som har haft ett flerårigt hopp på marknaden, räknar en 10 – 12 tusen installerad bas, plus eller minus. Men det handlar om att cirka 350 betalande abonnenter (för närvarande växer med ca 40-50 / kvartal). Någon marknad där ledaren betalda basnummer är i hundratals är antingen en nischsegment eller en mycket omogen en. Självklart är Hadoop den senare, och som sådan, det finns ett antal potentiella störande som kan yta vägen att integrera antagande. För Cloudera och dess konkurrenter, är det knappast game over.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, stora datamängder, är detta en ålder av Big OLAP,? Big Data Analytics, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Korrigering: föregående stycke tidigare sagt att Cloudera är betalande prenumerant räkna växer med en hastighet av 40-50 / månad. Texten har korrigerats för att ange graden av 40-50 / kvartal.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Är detta en ålder av Big OLAP?

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta