Deakin University partners GM att utforma framtidens bilar

Forskare vid Deakin University samarbetar med General Motors (GM) för att fokusera på att utveckla “innovativa och konkurrenskraftiga” lösningar för framtiden för bilmarknaden.

“Deakin har varit i spetsen för lösningar på frågor som fordonsindustrin över hela världen, inklusive samtidig minskning av kostnader och koldioxidutsläpp,” biträdande rektor forskning professor i Deakin, sade Lee Astheimer.

Vi har redan ett antal program för att ta itu med dessa frågor i samarbete med industrin och leverantörer, så det är verkligen spännande för oss att kunna börja denna nya lösning baserade partnerskap med General Motors Global Research.

Astheimer sade att den nya partnerskap skulle inrättas som en formell organisation som skulle ha en styrelse och ledning, som är inställd på att ledas av GM: s Tom Stoughton, sällskap av Deakin professor Jeong Yoon som utredningschef.

Partnerskapet kommer att drivas av Deakin School of Engineering och Institute for Frontier materialforskare, samt medlemmar från industrin och leverantörer, såsom koreanska bilföretag däribland stål beslutsfattare Posco, fordonsindustri delar tillverkare Sungwoo HiTech och nationella forskningslaboratorier inklusive Korea Institutet för industriell teknik och Korea Institutet för materialvetenskap. Den USA-baserade kommersiella programvarugruppen Livermore Software Technology och globala virtuella prototyper företaget ESI Group kommer också att vara närvarande.

Den forskning och utveckling kommer att utföras av det internationella centret för innovativ Manufacturing (ICIM) i Geelong, Victoria, som Deakin och GM öppnas på onsdag.

Deakin sade centrum skulle utvecklas teknikintensiva fordonskomponenter. Det sade den initiala fokus för det nya centret blir att utveckla avancerade konstitutiva och misslyckande modeller, inklusive kalibreringstestprocedurer, innan genomförandet av modeller i kommersiell programvara.

I början av året, GM: s teknikchef Jon Lauckner sade att hans företag är öppen för idén att samarbeta med Google för att utveckla självständiga fordonsteknik.

“Jag är inte ansvarig för att besluta vad vi ska och inte ska göra, men jag skulle säga att vi skulle verkligen vara öppna för att ha en diskussion med dem”, sade han i en intervju med Reuters.

Vid den tiden sade Lauckner att många människor som för närvarande arbetar på Google autonoma fordon program har arbetat med GM i det förflutna, och han skulle vara “fullständigt överraskad” om Google inte har ett starkt bidrag till ge autonom fordonsforskning och utveckling .

3D Printing, 3D-utskrifter händerna på:? Att arbeta med trä, Banking, CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Google, som är en del av den självdrivande bilplats, meddelade förra veckan att det funderade en potentiell steg mot mass tillverkning av själv köra bil för närvarande genomgår testning. Sarah Hunter, ansvarig för politik för GoogleX, berättade en publik vid California Public Utilities kommissionen bolaget kommer att göra en “några hundra” av själv framförande av fordon i syfte att “faktiskt bygga en självdrivande fordon från grunden.

Google nyligen medgav att dess själv köra bil har varit inblandade i 11 olyckor under de senaste sex åren, men sade alla kollisioner orsakades av andra förare.

I juli meddelade South australiska regeringen, tillsammans med den nationella oberoende väg forskningsinstitut ARRB Group som förarlösa bilar kommer att testas på Adelaide vägar i november i år.

Som en del av ARRB s Australien Förar Vehicle initiativet kommer oberoende byrå köra prövningar och demonstrationer på södra Expressway på Tonsley Innovation Park, och på Adelaide flygplats för att testa själv körning och självparkering funktionalitet nyutgivna Volvo XC90.

Förra veckan, den internationella samåkning app Uber gav $ 5.500.000 till Carnegie Mellon University (CMU) i Pittsburgh, Pennsylvania att köra sin självkörande bil utveckling, i ett försök att fokusera på den tekniska utvecklingen för att förbättra kundernas säkerhet.

Uber sade partnerskapet kommer att ge ett forum för Uber teknik ledare att arbeta i nära samarbete med CMU fakulteten, personal och studenter – både på campus och på National Robotics Engineering Center (NREC) – att göra forskning och utveckling, främst inom områdena att kartlägga och fordonssäkerhet och autonomi teknik.

Tidigare denna månad, Tokyo-baserade elektroniktillverkaren Sony sa att det inte var utesluta in på bilmarknaden, med bolagets VD Kazuo Hirai berättar den ekonomiska översikten hans företag är öppna för möjligheten att rulla ut ett fordon tillsammans med en traditionell biltillverkare, säger tillkomsten av elbilar har sänkt inträdeshinder för nya aktörer.

I augusti sålde Nokia sin “Här kartor för 2,8 miljarder € till Audi, BMW och Daimler, med varje part tar en lika stor andel, senare samma månad Tyskland-baserade Daimler meddelade sin autonoma” Future Truck “skulle köra sig in verklig trafik.

Tidigare i år, japanska biltillverkaren Nissan sa att det kommer att ha väg-ready autonoma bilar 2020. Hyandai sade också att det drev för kommersiella själv köra bil inom de närmaste fem åren, medan Ford meddelade att det rörde sig sina autonom körning teknik forskningsplaner uppåt till en fullskalig avancerad teknik program.

3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?