Hur man gör det mesta av dina leverantörer

Trycket på CIO att spendera mindre tid på operativa problem och mer tid på innovation innebär rollen av stora externa partners har aldrig varit viktigare.

CIO: er som vill göra mer med mindre kan använda specialistkunskaper av leverantörer för att möta snabbt föränderliga affärsmålen. En sådan IT ledare är Bill Wilkins, CIO på energi specialist Första Utility. Företaget började som en liten entreprenörsverksamhet i 2008 och upplevt en snabb tillväxt.

Wilkins säger investerarna bakom First Utility hade en passion för teknik och trodde IT-system och tjänster kan bidra till att skapa en differentiering på marknaden. År 2014 hade företaget blivit den sjunde största energileverantör i Storbritannien, med en marknadsandel på två procent.

Innovation händer överallt, inte bara inom den egna organisationen, säger Bill Wilkins, CIO på First Utility.

Företaget är nu att skala upp för fortsatt tillväxt genom att fokusera på sin digitala plattform. Wilkins erkänner att stora IT-partners har varit – och fortsätter att vara – avgörande för hans företags framgång. Nedan förklarar han sina tips för bästa praxis för att göra det mesta av sin företagets relationer med teknikleverantörer.

1. Få erfarenhet av hur säljteam klippa erbjudanden

Innan vi går till energisektorn, Wilkins tillbringat tid i ledande roller med leverantörer, såsom SeeBeyond och Sun Microsystems. Han flyttade till First Utility i 2008 och har relished arbetar på andra sidan staketet.

De flesta leverantörer har ettårsplaner och treåriga färdplaner som mest för sina produkter “, säger han.” Vad du ser realiseras i form av fördelar från ett företag point-of-view kan vara ganska begränsad.

Wilkins säger flyttar till slutanvändaren sidan var spännande eftersom det tillät honom att se något nytt. Men han också erkänner sina upplevelser på leverantörssidan har bidragit till att skapa en konkurrensfördel, särskilt när det gäller hur företaget använder IT.

Jag känner att jag är mycket mer kunniga i fråga om vad leverantörer vill “, säger Wilkins.” När jag talar med leverantörer, kan jag snabbt räkna ut vem som är den före försäljning kille, som är försäljnings kille och vad varje person kan bidra med. Kommersiellt har det varit en fördel. Det hjälper mig att fastställa när är rätt tid att göra en affär.

2. Vet hur man skilja agnarna från vetet

Wilkins säger att hans avdelning gör väldigt få spekulativa möten med leverantörer. Liksom andra CIO: er, blir han översvämmas med förfrågningar om möten. De flesta av de samtal hans IT-team sätter ta upp plats när det finns ett genuint intresse för produkten eller tjänsten. Och dessa chattar kan vara avgörande.

Innovation händer överallt, inte bara inom den egna organisationen och det finns en hel del riktigt coola saker utvecklas ute “, säger Wilkins.” Vi försöker lära från leverantörer, utan dem försöker påtvinga sina produkter på vår värld.

Men han tillägger: “Inte alla leverantörer är mycket bra på att artikulera, eller att veta hur man bifoga sitt värde för ditt företag Vissa är inte villiga att sluta prata och börja lyssna..”

3. Gör ny användning av molnet för att öka dina servicealternativ

Tre sätt ekonomichefer tänker annorlunda i en “Software as a Service” världen, stora löner, större utmaningar: Hur man anställa och behålla de bästa tech personal, mindre politik, mer action: Hur CIO kan dra nytta av att ta en tillfällig roll, Lektionerna molnet:? Vad har vi lärt oss hittills, Vad hände med grön IT, när att prata, när man ska hålla käften: Hur ärlig ska du vara med dina kamrater, vill tas på allvar av VD? Här är hur man får konversationen rätt, göra de första 100 dagarna räknas: Hur en ny CIO sätter rätt prioriteringar

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, samarbete, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Wilkins säger förste Utility är en stor användare av molnet. Företagets mellan företag samarbete är klar via Google Apps. Amazon värd Första Utility online digitala plattformar och Salesforce driver företagets system kundvård.

Mest intressant är kanske företagen inte äger ett datacenter. Till skillnad från andra företag som kan köpa och köra installationer, First Utility hyr rackutrymme som kan skalas upp efter behov.

Jag kan inte bli av med krav helt och hållet datacenter, men det finns inte gränser för vad jag skulle tänka på värd i molnet “, säger han.” Det finns tekniker som du kan använda för att se till att gå on-demand är säker, såsom inte lagra känsliga data.

Första Utility använder ett säkert tredje part gateway för att lagra och bearbeta kreditkortstransaktioner. Företaget lagrar inte kundinformation, vilket innebär Wilkins kan undvika en stor mängd revisionskostnader och öka sina tillhandahållande av tjänster alternativ.

“Eftersom vi inte bär riktigt känsliga uppgifter, kan jag vara en mycket mer flexibel när det gäller att flytta mellan olika hosting plattformar och få bästa möjliga avkastning för verksamheten”, säger han.

4. Låt tredje part ta stammen så att du kan fokusera på erfarenhet

Wilkins har en teori om IT ledarskap: “Du kan inte vara bra på allt”, säger han. “Det är sant för individen och kollektivet tekniska avdelningen. Du kan bara ha en uppsättning färdigheter som sträcker sig så långt.

Som CIO, säger Wilkins, får du välja var du fokusera dina ansträngningar. Ett sätt är att vara en mycket kör orienterad IT ledare som äger datacentret, hanterar en generator och säkerhet, och som försöker att skapa den absolut lägsta kostnad eller mest robusta servicenivå leverans. Wilkins tar en annan strategi och uppmanade leverantörer när det är möjligt.

Vi har valt att använda betrodda partner i dessa områden “, säger han.” Jag är villig att betala en premie till en tredje part så att jag inte behöver oroa sig för mekanismen för att tillhandahålla ett datacenter. Den tredje parten ger därefter mig bekymmersfri skalbarhet, där jag kan gå till en konsol och bara trycka på några knappar om vi behöver öka mängden infrastruktur vi behöver.

Wilkins säger synsätt skapar utrymme för IT-teamet att gå och fokusera på de områden som är viktigare att näringslivets aktörer, såsom konsumtionssyn, engagemang och erfarenhet. “Hellre än att oroa sig för operativa frågor, skulle jag hellre fokusera på hur vi kan förbättra kund klibbighet genom att skapa en stor digital proposition”, säger han.

Mer väsentliga tech och företagsledarskap berättelser

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck