CRM bevakningslista 2010 – Del I

Beslut. Beslut. Beslut.

Vänta, tror du förmodligen att jag talar om vilka företag att titta på under 2010. Nä. Jag gjorde redan dessa beslut. Jag pratar om hur man levererar listan. Ska jag göra det delad skärm metod? En stor post? Flera delar?

Tja, jag har gjort mitt beslut. Tre delar, under några dagar. Brutit ut på följande sätt

Del 1 – Den 4 Majors – som skulle vara Oracle, salesforce.com, SAP och Microsoft

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

Del II – Den årliga Locks – det skulle vara företag som …. RightNow, NetSuite etc. Dessa är företag som är ganska väl tillförsäkras göra det år efter år eftersom de tänker i termer av framsteg. Och de spelar i CRM världen – nu Social CRM.

Del III – nybörjare – De som inte gjorde det förra året till huvudlistan. Det kommer att finnas några stora överraskningar här. Stora överraskningar. Och kom ihåg detta är ett företag att titta på listan, inte en företag att älska listan. Det kan vara utkik efter en implosion. Makt.

Som gäst del av prognosen kommer vi att ha en eller två experter ge mig en mening eller två på deras ta på företagen. Brent Leary, dock kommer att göra sitt “CRM SMB företag att titta på”, som kan överlappa med mina men det kan finnas olika uppfattningar.

Dessutom ska jag nämna “tillbaka i 6 månader” lista som kommer att vara en länkad lista och inte mer än så. De är företag som intriger mig, men så vitt jag är orolig, är inte riktigt där ännu, men sannolikt kommer att vara i 6 månader.

När det gäller de företag som sjönk utanför listan från 2009, jag lämnar det för dig att gå tillbaka och jämföra vad jag sa då och där de fick under 2009. De är utanför listan eftersom en eller annan de inte sätt uppfylla mina förväntningar – men det betyder inte att de gjorde illa. Om du vill veta varför de gjorde (eller om du är säljaren, varför du gjorde) avhopp, välkommen att ringa, tweet, kommentera här, maila mig.

Denna del är på Big 4. Varför vi bör titta på dem under 2010. Vilka skäl de är på denna lista. Vad du kan förvänta.

För gudar skull, ska du inte ignorera mina grunder för två saker – en tummen upp eller ner rating (du ser att på toppen av detta på hemsidan åtminstone) och ännu viktigare, kommentarer, inklusive företag som jag borde ha ingår och varför jag borde ha inkluderat dem. Vem skulle du ta? Men ange skälen, inte säljargument. Snälla du? Snälla du? Pleeeeeeeeease?

Oka, y på showen här.

Dessa är inte att rankas så ordern är meningslös.

Men det finns mycket mer här än deras budskap. Jag har sett en frisättning av SAP CRM 7.0 och det är en klar förbättring jämfört med sin första riktiga CRM-marknaden asskicker som var SAP CRM 2007. SAP CRM 7.0 är en mycket, mycket bra app med ett par brister, framför allt vad jag tror var (åtminstone när jag såg det) dåligt avrättades territorium funktionalitet. Dock är den övergripande CRM 7.0 app inte bara stark i traditionell försäljning och kundservice funktionalitet (jag inte se marknadsföring bitar) men också har integrerade sociala kanaler som Twitter och Facebook och tillåter andra kanaler genom anpassning som är inte svårt att göra. De har också, flämtning av alla flämtar, en mycket attraktiv, användarvänligt, “jämnt bättre än den från Google-vit-interface-of–CRM-2007 SAP” gränssnitt som möjliggör personalisering av arbetsytan genom individualiserad widget urval och genom arrangemang av vad du vill se och visa inklusive flöden och instrumentpaneler, eller, säg, aktuella möjligheter som måste påverkas.

Men, det handlar om företaget under 2010, inte produkten. Vi kommer att se över produkt bland många andra i 2010. Se för ett intressant meddelande i 1: a kvartalet om vad jag menar när jag säger “vi”.

Okej, framåt och uppåt.

Ett område som jag (och andra) tror har tjänat SAP mycket väl och kommer att fortsätta att vara en marknad mover för dem är deras förvärv av Business Objects. Ur CRM synpunkt, det finns flera produkter av betydelse som kommer från Business Objects. Först är deras integrering av Twitter med Business Insight, vilket ger en stark känsla analys / textanalys av meningsfulla Twitter strömmar och fäster affärsregler och arbetsflöden så att varningar och dirigering på företagsnivå baserad på Twitter känslan kan göras. Andra är användningen av Business Objects Explorer, som de har gjort analysmotor i samband med deras “minne modell” computing. Det gör blixtsnabba, nära-real eller realtidsberäkningar (vi såg 275 miljoner datarader “räknat ut” på mindre än en sekund) och en faktiskt åstadkommit på begäran med Business Objects Business Intelligence On Demand.

Men för dem att återta mark som jag tror att de förlorade i CRM världen 2009, de måste ta reda på vilka de är snabba och göra en mycket bättre fall för deras engagemang för molnet och på efterfrågan än vad de har att datum- Även om inte strikt en CRM-relaterad ansträngning, deras frigivning av Business By Design i år kommer att vara avgörande för deras “nygamla”. De är redan på version 2.5, som de kallar en “Feature Pack” inte release. (Jag antar att det inte har släppts. Duh.) Det verkar vara fullt fungerande, men sätter dem till en verklig releasedatum är lite av en börda. De har en teoretisk 100 kunder nu, vilket placerar dem väl bakom on-demand kurvan – på distans kan de aldrig komma ikapp om de inte får ner och smutsiga och ta en beräknad chans att släppa denna gäckande produkt. Om de inte gör det kommer de lider över företag, inklusive styrning, på grund av sin offentligt förklarat engagemang för SaaS och molnet – åtminstone som en hybrid (även Oracles strategi). Och, ärligt talat, jag vet inte att de kommer att släppa det, som vid denna tidpunkt, sätter dem i och “Jag är fortfarande en skeptiker” kategorin “tillräckligt men för sent”.

På CRM sidan, till heder, de följer några av de trender som de behöver för att. De har ett stort engagemang för mobilen. De har en REST API som luktar av mobil teknik kärlek. De har en allians med Sybase och Sybase iAnywhere plattform, vilket ger dem möjlighet att “översätta” innehåll på den mobila farten oavsett operativsystem. De har ett samarbete med Syclos som ger dem en mycket konfigurerbar fältservice mobilapp som fokuserar på tillgång och service management. De har sin BlackNerry SFA app, som har utvecklats av RIM i ett genombrott samarbete med SAP och släpptes i maj 2009 ungefär ett år efter den första tillkännagivandet. I detta område, ingenting kunde vara tydligare när det gäller deras engagemang – och CRM inverkan.

2010 för SAP – åtminstone när det gäller CRM – är en vattendelare år. De har tre saker som de kommer att behöva göra för att hoppa framåt. För det första har företaget för att klargöra vem de är och engagera sig som vision och mission. För det andra behöver de en mycket bättre marknadsföring och meddelandehantering ansträngning runt CRM 7.0 trots sina apokryfiska “dag TLA kommer att försvinna” dragkraft tas på SAP Business Influencers Summit. (Ja, det kommer att hända snart.) Denna del av deras arbete har muddied i bästa fall, dåligt hanterad i värsta fall. Men CRM 7.0 behöver ha top-of-the-klassen synlighet, eftersom det kan vara ett flaggskepp för SAP. För det tredje måste de släppa Business By Design, även utan en CRM-komponent, så att deras engagemang för SaaS minst ses som något allvarligt, eftersom det inte är lätt att se på denna punkt. För våra syften, är en CRM 7.0 kampanj och släppa något som gör eller bryter sin position i CRM branschen och med kunder, 2010. Det är ett stort år för dessa killar. De förlorade mark under 2009 och måste göra det under 2010.

Vad gör Oracle en längre så konstigt utmanare för ledarskap i den sociala CRM sfären är att deras kundorganisation har åtagit sig att innovation – och har åtagit sig att den från tankeledarskap (Mindshare) produktutveckling och marknadsföring (marknadsandel). Är det en hela företaget drag? Inte vad jag vet, men deras CRM laget säkert blir det.

Topp här med Anthony Lye utbud av CRM Magazine som en viktig påverkare 2009. Då körsbär? CRM är Oracles mest framgångsrika intäkter producent under 2009. För att citera Adam Sandler i sin Chanukkah låten “inte så illa.” (Se här med 58 sekunder kvar.)

För det andra, rikta molnet meddelanden som kommer från Larry Ellison med vilka fördelarna med molnet till Oracle faktiskt är. Hans hån, medan ha-ha roligt, som du kan se från Churchill Club video, är inte lämpligt om Oracle vill vara framgångsrika under 2010. Precis som alla företag med djup på premissen åtaganden ingen kommer att fel Oracle för en hybridmodell. SAP har en alltför. Microsoft sorts har en. Som Ray Wang, en av de mest respekterade och omtyckt analytiker i företaget världen sade nyligen på en videointervju med Robert Scoble och hans Altimeter Group partner, Jeremiah Owyang “på premissen information är det inte kommer att försvinna. Men alla kanter , best of breed-lösningar … vad du kan göra för att flytta infrastrukturkostnader, som är på väg in i molnet. ” (BTW, om Ray säger att det, lyssna på det BIG TIME) Men Larry måste inse att oavsett hans uttalanden är inte bara molnet här för att stanna, men är av ökande intresse för många av sina större kunder. Jag talar inte om CRM-gruppen här. De är nere med det redan.

Under 2010, då måste de leverera sin färdplan och sparka upp sina insatser i molnet för att upprätthålla en ledande position inom CRM.

Jag bara sayin ‘.

Tänk om något. Om man tittar på de sociala försäljare – de Radian6 tals världen, Jive, InsideView, etc. den första CRM relaterade företag de integreras med – deras testkörningar så att säga – är alla med salesforce.com. Dessa är inte galna beslut. De är beräknade för många skäl – den kompatibla tekniska arkitekturen är naturligtvis en del av det, men inte allt. Kom ihåg Apex är en proprietär språk. Men dess också kompatibel kultur, AppExchange, är scenen salesforce.com villiga att ge utvalda partners och aura och mystiken (Take That Curt Schilling) som salesforce.com ger dem – sex appeal är förmodligen den bästa tiden. Integrera med salesforce.com är varm (som är så illa ett sätt att uttrycka det på så många nivåer). Jag menar, salesforce.com är en av de “Big 4” i allas böcker med cirka 1 / 30th intäkterna från någon av de andra. Deras kör är $ 1,3 miljarder i Dreamforce. Inte att berätta något?

Salesforce.com fortsätter att göra två saker otroligt väl – förnya och marknad. Medan marknadsföring faktiskt inte avspeglar kvaliteten på innovation, det får dem märkt. Men dess deras innovation som lyser. Men de är ett mycket konservativt och välskött företag så att de kombinerar god affärssed, med en kultur inriktad mot innovation (inte en kombination som bor tillsammans som lätt, oftast) och förmodligen den bästa marknadsföringen VD i världen – Marc Benioff, uppkallad nyligen San Francisco Executive of the Year av San Francisco Business Times – en annan av hans många utmärkelser. Salesforce.com också svepte alla tre av de stora CRM Marknadsledande Awards ges av CRM Magazine detta år – första gången som någonsin hänt.

Dessutom salesforce.com har gjort inbrytningar i områden som de inte traditionellt in och kommer att bevisa att jag tror att vara ganska överväldigande. Offentlig sektor är bland dem. Deras Force.com plattformen – särskilt Ideaforce och Visual användes av administrationen att göra flera saker, inklusive Obama Transition laget Citizen Briefing Book.

Ändå har de några saker som de behöver tänka på för detta år. Ingen kommer undan gratis. Tyvärr, SFDC.

Först ett klargörande. Salesforce.com marknadsföring påstående är att Sales Cloud 2 Service Cloud 2, Custom Cloud 2 och Chatter är “moln”. De är inte. De är molnapparna eller molntjänster. Custom Cloud 2 kan ha sakframställan att dess Platform as a Service (PaaS) – en del av molnet. Men molnet i sig innefattar en plattform, infrastruktur, lagring, SaaS leverans etc.

Nu och framåt. Det finns flera saker som är anmärkningsvärt om Chatter, som är deras mycket trumpe “Facebook och Twitter-driven social verktygsuppsättning släpptes på Dreamforce 2009.

Anledningen till att jag betona Chatter är att salesforce.com verkar vara bank en hel del 2010 på framgången för denna del av plattformen – som jag skulle inte. Som en fristående, inte imponera på alla – på $ 50 per huvud sin dyra och inte värdig. Som ett lager inuti force.com detta blir imponerande och ett betydande tillskott till plattformen värt att undersöka.

Hur salesforce.com behandlar detta under 2010 kommer att vara viktigt eftersom dess hot inte bara från SAP och Oracle och kanske Microsoft (från Azure) men också från dussintals sociala leverantörer som inte bara integrerar med salesforce.com men hävdar en social CRM mantel som de kan eller inte kan förtjäna. De små killarna löste på sina klackar är tillräckligt bra för att ta några bitar ur salesforce.com fotleden i år såvida salesforce.com förblir innovativ, koncentrerar sig på några nya marknadsplatser som den offentliga sektorn, där de kan ha en inverkan på konkurrensen, förblir Naturligtvis när det gäller deras 2002 plan för att vara “business web” som de kallade det då och slutligen placerar Chatter där det hör hemma – i force.com.

Annars salesforce.com kan ringa någon annan deras pappa. De är i en stor, stor plats. De kontrollerar sitt eget öde. Men vi se hur det kan lyckas exempelvis i baseball (NY Yankees) eller misslyckas, kan inte vi?

Jag fortsätter att förbryllade killarna. Å ena sidan de göra stora saker som är viktiga i den sociala CRM pantheon av saker – som integreras i den offentliga sektorn med Neighborhood Amerika (nu INgage Networks) för att skapa den offentliga Idea Bank, integrera MSFT Yta med SAP program och ge ray Ozzie rätt resurser och arbetskraft till göra “social experimentera.” Dessutom är de en anmärkningsvärt innovativt företag trots att de offentliga bilden av tröga och “gamla” med fantastiska projekt på gång som Bing Maps, Microsoft Vine, Project Natal och naturligtvis deras starka Microsoft Azure molnplattform.

De har den bästa partnern ekosystemet i världen och den mest kompletta, smart partnerprogram jag någonsin sett – bar inget.

Deras Microsoft Dynamics CRM-program är starka när det gäller SFA, och kundservice, och de har gjort dem operativt effektiv. De arbetar på mobilen, men jag är fortfarande inte och har aldrig varit ett stort fan av Windows Mobile som en plattform. De har även lyckats visa att Dynamics CRM är en förvånansvärt effektiv och utbyggbar plattform, inte bara en produktsvit. (Nikhil Hasija hade mig som en domare på en tävling för att titta på ca 6-7 partners bygga en effektiv CRM app med Dynamics CRM i 5 dagar. Alla gjorde det, i varierande grad av framgång. Men alla lyckades.) De är ve prissatta Live versioner av Dynamics CRM (som de dumt fortfarande insisterar på att kalla programvara plus tjänster) på bättre än konkurrenskraftiga priser mot deras “motstånd, med nästan halvera priset.

De har en stor PR-person i Amy Adamsak, från Waggoner Edström som är smart och vet hur att hålla kontakten med de analytiker, etc. hon måste. Ingen slöfock hon.

ÄNNU – och det är alltid en ÄNNU – de är bara inte så nyskapande när det gäller CRM och de måste vara när alla tre av sina främsta rivaler, oavsett deras brister, är. De har inga synliga social närvaro utanför området Amerika. Ingen närvaro utöver det inom alla sektorer är ett allvarligt misstag.

Även när de är innovativa, de inte fullfölja de möjligheter som de har, till exempel, jag satt i styrelsen för Advisors med Surface – deras multi pekskärm eller med deras Dynamics CRM Live. Det kunde ha varit en market maker. Det var inte om det fortfarande en stor bit av teknik. Detta är inte att peka ut yta, bara ett fel i hur Microsoft som företag bedriver saker. Saker dör så snabbt som de bor så långt sikt går. Möjligheter kommer, och bollen släpps. Uppfattningen på marknaden av dem är i bästa fall tröga och sådär. De motverkar även deras fanboys – bland dem mig.

MSFT förväntas både vara marknadsledande och en innovatör, och uppfattas som marknadsledare och innovatör också, inte en efterföljare, men utanför den offentliga sektorn beståndsdel engagemang, jag svårt att hitta innovation i CRM. Deras produkt är bra, med undantag för försäljning som faktiskt börjar bli svagare än förpackningen, inte i förpackningen eftersom de flesta CRM-företag med förmodade sviter går framåt för att stärka social marknadsföring åtminstone, om inte den mer traditionella kampanjhantering funktionalitet.

Med tanke på att innovation är en del av allas 2010 mantra, behöver Microsoft att öka i år. Jag är trött på “ÄNNU, ÄNNU, YET” när det gäller att tala om dem.

Ärligt talat, jag bryr mig inte vilken av de otaliga företag vinner konkurrens krig. Jag kunde inte bry sig mindre om SAP, Oracle, Microsoft, salesforce.com, NetSuite, RightNow, vem tar “ledningen.” Vad jag vill är att alla ska lyckas eftersom jag vill företagen att vara lönsamma och kunder att vara glad och det sociala nätverket för att vara rätt. Det finns utrymme för alla företag att få en tillräcklig bit av kakan att göra det. Jag vill inte förlorare, jag vill vinnare. När det gäller Microsoft, betyder att innovation, på framsidan, 2010. Steg upp så jag behöver inte säga “ÄNNU” igen under 2011.

Okej, det är det för denna del. Nästa del är nästa nivå av CRM fokuserade företag. Då kommer de sociala och andra företag flyttar in i sociala CRM utrymme. Vi har en gäst post kommer någon gång snart också, med Brent Leary titta på SMB Social CRM-spelare (nej, inte Playaz. Det är han och jag.).

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget