Kan Windows 10 rädda PC?

Hybrider som Surface 3 förbli en ljuspunkt i den annars tuffa PC-marknaden,. Microsoft

Mer Windows 10

När ska jag uppgradera, Microsoft:? Mer än 75 miljoner enheter, FAQ: Du har frågor, fick Ed Bott svar, Review: Adjö, Windows 8, hej, Windows 10, Hur Windows 10 verkligen göra så här långt, bärbara datorer? tabletter uppgradera guide, Pushing min MacBook och iPad undan, Windows 95 lanserades för 20 år sedan

Nya versioner av Windows brukar generera en ny PC-försäljningen bonanza, men inte förvänta sig en så stor bula med ankomsten av Windows 10, på grund av någon gång i sommar.

Den ursprungliga rush kommer vanligtvis från uppgraderingar konsument som företag tenderar att vara mer försiktig med att driva systemuppgraderingar och hålla tillbaka. Det är särskilt sant den här gången som många företag kommer att ha just avslutade ersätta den sista av sin antika Windows XP med Windows 7 och kommer att vara på något humör för att starta det hela igen.

Tre stora frågor det nya Microsoft behöver svara, blotta tanken att återfå integritet skickar brottsbekämpning i en tizzy, två typer av rädsla, eller hur man vinner i nästa steg i molnet, Apple Watch: När kommer det att bli ett kraftverktyg ? för arbete, Can Samsung slipa sin kant mot konkurrens, Microsoft och Apple dödar lösenord: tummen upp till det, Apple Watch: Vad betyder framgång ser gillar, kr för 2015: de lösningar som vi behöver i affärs tech, Windows 10: Tre saker man måste göra för att lyckas

Men det finns en ny faktor som spelar in här gången med konsumenterna. Microsoft erbjuder Windows 10 som en gratis uppgradering för Windows 7 och Windows 8.1 (och Windows Phone 8.1) enheter under det första året – och kommer att hålla dem up-to-date för vad det beskriver som “stöds livslängden för produkten”.

Det är goda nyheter för konsumenterna och kommer säkert att öka antagandet av Windows 10. Men det kommer också att ge folk en anledning att hålla fast vid sina datorer under längre tid än de skulle ha annars. Den genomsnittliga kunden kanske tror, ​​”jag kan få Windows 10 på min gamla dator, varför bry sig att köpa en ny ännu?”. Detta är antagligen att påverka konsumenterna redan.

“Vi förväntar oss inte betydande inverkan av Windows 10 lanserades på PC-försäljningen i år. Från konsumentmarknaden perspektiv är Microsoft planerar att göra uppgraderingen tillgänglig gratis för slutanvändare, därför förväntar vi oss att många av dem kommer att uppgradera sina befintliga maskiner utan köpa nya “Maciek Gornicki, IDC EMEA PC forskningschef berättade webbplatsen.

Från den kommersiella marknaden perspektiv förväntar vi oss ingen påverkan av Windows 10 lanserades på PC förnyelser detta år “, tillade han.

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september, Enterprise Software, HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär

En annan fråga i Europa är att tack vare valutaförändringar, datorer är på väg att bli dyrare – med cirka 10 procent, enligt analytiker hus Gartner. Detta kommer sannolikt att ytterligare avskräcka budgetmedvetna.

Bortsett från dessa kortsiktiga frågor, finns det några större strukturella problem med PC-marknaden som Windows 10 inte särskilt tar upp (och det är inte avsett att, antingen).

Tabletter har tagit en bit av PC-försäljningen och även om tablett försäljningen har avtagit nu det betyder inte att PC-försäljningen kommer att fjädra tillbaka. Det finns alldeles för många konkurrerande datorenheter – från Chromebook till phablets till wearables – som ger användare bara tillräckligt funktioner som de inte nödvändigtvis behöver köpa en ny dator så ofta som de brukade.

Men det är inte alla dysterhet för persondatorer.

I de två eller tre år efter Windows 10 lanseringar, Microsoft siktar på en miljard Windows 10 användare. Och medan ankomsten av det nya operativsystemet inte kommer att öka den traditionella PC, kan det öka nya typer av PC-enheter som två-i-oner och hybrider – tror Microsofts Surface eller HP Envy X2. Det kan göra för en mer positiv historia för Windows 10 på lång sikt.

Som Canalys noterade tidigare denna månad: “Marknaden för två-i-ett-enheter förväntas fortsätta att växa under 2015 som konsumenterna vant sig vid nya formfaktorer Dessutom kommer Windows 10 att ge en bättre användarupplevelse när du växlar mellan tablett och. bärbara lägen på dessa enheter. ”

På samma sätt, IDC: s Gornicki sa: “Det nya operativsystemet kommer definitivt att hjälpa övergången till rörlighet och upptag i efterfrågan på tabletter, två-i-ett-enheter och Windows smartphones i företaget.”

Men med bara tre miljoner hybridanordningar som säljs i första kvartalet i år jämfört med en total PC-marknaden på 115 miljoner enheter (enligt Canalys siffror), det är fortfarande egentligen bara en droppe i havet just nu.

Att ta en lite längre sikt: IDC ser PC-marknaden minskade med 1,1 procent från 2019. Men om du lägger i hybriderna och två-i-ett-enheter som är tillräckligt för att kant det i tillväxt – bara – 0,5 procent. Allt detta visar att PC-marknaden är – och kommer att fortsätta att vara – en extremt tuff.

Vad tror du: håller med, håller? Låt oss veta i kommentarerna nedan.

webbplatsens måndag morgon Öppnare är vår öppnings salva för veckan i tech. Som en global webbplats publicerar denna ledare på måndagen 08:00 CET i Sydney, Australien, som är 6:00 Eastern Time på söndag i USA. Den är skriven av en medlem av webbplatsen globala redaktion, som består av våra ledande redaktörer i Asien, Australien, Europa och USA.

Tidigare på måndag morgon Öppnare

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär