En första titt på Microsofts mindre, lättare Surface 3, nu med hela Windows

Jag har bara unboxed en av de första frakt enheter Microsofts Surface 3. Precis som alla tidigare medlem av dess familj, det är stabilt byggd och fysiskt attraktiv, med förstklassig butiksförpackningar.

Efter att jag har haft några dagar att sätta Microsofts nyaste tablett / PC hybrid genom sina steg, jag har mer att dela på vad upplevelsen är, särskilt hur väl den gör på batteritid (Microsoft hävdar 10 timmar). För nu, här är några första intryck av ytan 3.

Detta är, för alla praktiska ändamål, en nedskalad version av den framgångsrika Surface Pro 3. Och när jag säger “skalas ned,” menar jag att i alla bemärkelser.

Vid 10,8 inches (mätt diagonalt), är ytan 3 märkbart mindre än 12-tums Pro 3 modell. Båda modellerna har hög dpi bildskärmar, med ytan 3 display upplösning på 1920 x 1280 matchar unik 3: 2-proportioner av Pro 3.

Surface 3 är den lättaste Surface enheten Microsoft någonsin bjuds ut till försäljning. Som en tablett, Surface 3 väger 622 g (1,37 pund), med typ Cover tillval, som omvandlar den till en dator, väger 904 g (bara en fjäder under 2 pund). Det är en halv pund mindre än Pro 3.

Datorkraft skalas ner också. För att passa i den tunna (8,7 mm eller 0,34 in.), Fläktlös kapsling, Surface 3 använder en Atom X7-Z8700 processor (det är den första enheten levereras med en processor från Intels nya Cherry Trail-serien). Det är betydligt mindre processorkraft än Core i3 / i5 / i7 processorer i Pro 3. De två standardkonfigurationer erbjuder också halva RAM Pro 3-modellen, med lagring maxing ut på 128 GB.

Surface 3 har en microSD-kortplats, en enda USB 3-port, och en mini-Displayport-adapter, precis som sin större syskon. Det har också främre och bakre webbkameror. Den största hårdvaru skillnaden är en tre-ställning cykelställ i stället för den kontinuerligt variabla cykelstöd på ytan Pro 3.

Utdelning för dessa förändringar är en nedskalad prislapp. Det är svårt att göra direkta jämförelser, men ytan 3 startar på $ 499 (med 2 GB RAM och 64 GB flashminne), medan instegs Surface Pro 3 är $ 300 mer. Båda modellerna tar extra betalt för typ Cover (129 $). Det finns också pennan, en distinkt användbar enhet som kostar $ 49 extra med ytan 3, men ingår i rutan med Pro 3.

Under ytan 3: Intels 14nm Atom Cherry Trail chip, Microsofts nya Surface 3 är en allvarlig utmanare till iPad, Surface 3 träffar sweet spot för både affärs proffs och konsumenter, en första titt på Microsofts mindre, lättare Surface 3, nu med full fönster

Precis som sin storebror, är en komplett Windows-PC Surface 3. Microsofts experiment med ARM-baserade processorer och Windows RT officiellt slutade med ytan 2. Ytan 3 är baserad på en x86-processor och det kör Windows 8.1. Den största knock mot Windows RT-drivna Surface enheter är att de inte kunde köra traditionella Windows-appar. Microsoft vill göra det mycket klart att det inte är ett problem längre, även pracka iTunes kompatibilitet som ett viktigt inslag.

Surface 3 driver även Google Chrome och Chrome-appar, men du är osannolikt att se detta faktum betonas i alla Microsoft marknadsföringsmaterial.

Även om de inte är tillgänglig för pre-order ännu, kommer det att finnas LTE versioner av ytan 3, inklusive en olåst GSM version. LTE modeller kommer att prissättas $ 100 högre än Wi-Fi-only motsvarigheter och kommer att omfatta hela GPS-stöd.

Denna enhet är betydligt mer rörliga än Surface Pro 3, vilket är ingen slöfock i den avdelningen. Dess storlek och vikt gör det lättare passa i en liten påse, och beslutet att använda mikro-USB för laddning innebär att du kan ansluta den till valfri telefon laddare och fyll på batteriet. Den medföljande 13W Laddaren får snabbaste resultat (och för dem att hålla poäng, det är den tredje olika strömkontakt för Surface linje). Men du behöver inte oroa sig för att packa det i resväska så länge du har tillgång till åtminstone en 10W USB-laddare.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Surface 3 riktar sig till blivande PC köpare för vilka Surface Pro 3 är för stor, för dyrt, eller båda. Du kan göra en trovärdig jämförelse mellan den här enheten och iPad (som också börjar på $ 499) och nybörjar MacBook Air (som startar på $ 899 i en konfiguration som är ekvivalent med maxade ut Surface 3 konfiguration, som kostar ca $ 780 med fyra GB RAM, 128 GB flashminne, typ Cover, och penna). Skillnaden är att ytan 3 kan spela antingen rollen.

Om den kan passera “precis rätt” test återstår att se.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor