Hands-On: kaos Linux 2015,10

KAOS Linux kallar sig en “lean KDE Distribution”, och det är verkligen att, åtminstone när det gäller vad som faktiskt erbjuds för nedladdning. Gå till KAOS Nerladdning och du hittar exakt en fil (en 1,6 GB hybrid Live ISO bild) med ett skrivbord (KDE Plasma 5,4) och en arkitektur (64 bitar). Ingen stor “all-in” 4+ GB installatör eller små “netinst” kärn bara installations, inga andra stationära datorer (inte ens samhälls upplagor), och ingen 32-bitarsversion. Lean och fokuserad.

Eftersom det är hybrid ISO bild, när du har hämtat det du kan enkelt kopiera den till ett USB-minne med dd (eller en Windows motsvarande såsom SUSE Studio Imagewriter), eller naturligtvis bränna den till en DVD, och sedan starta upp från det media . Detta fungerar alldeles utmärkt på alla mina system, både UEFI och MBR boot.

Tyvärr, på UEFI system som var så långt som jag fick. Live Systemet startar och körs bara bra, men installationen misslyckas när man försöker installera bootloader. Hämtningssidan säger att “även om UEFI uppstart stöds inte Secure Boot vid denna tid”, men försök som jag kanske jag inte kunde få det att installera på någon av mina UEFI firmware system. Versionskommentarerna säga “För UEFI installerar, använder KAOS den enkla, transparent men ganska kraftfull SYSTEMD-boot som starthanterare”. Obs: se uppdateringen nedan för en förklaring av vad som hände här.

Så jag var kvar bara att kunna installera den här versionen på min Legacy / MBR boot system, vilket ledde mig till insikten att jag inte har många av dem kvar längre. I själva verket de enda två som jag har till hands är min stationära Lenovo T400 och min lilla Samsung N150 + netbook, så jag bestämde mig för att börja med Samsung.

De KAOS Live systemet startar till en ganska ovanlig skrivbord, med en enda stor fönster visas, som innehåller knappar för de sex saker du är mest sannolikt att vilja göra. Alla dessa är också tillgängliga via KDE menyer, så om du tar bort eller ignorera fönstret, kan du fortfarande utföra ganska mycket vad du vill.

KAOS Live Desktop

Vid tiden denna skärm kom upp på min Samsung netbook, jag börjar tro att jag hade gjort någon form av misstag. Av någon anledning, är KAOS otroligt långsam på det systemet. Jag menar, verkligen, på allvar, otroligt långsam. Jag tt det, och klicka på KDE menyknappen tar det drygt 20 sekunder för att faktiskt visa menyn. Jag vet inte om problemet är spinkiga processor (Intel Atom N450 1.66GHz dual core) eller svaga bildskärmskontrollen, men något var helt döda denna lilla systemet – ksysguard visar konstant 100% belastning på båda processorer. Obs: Se uppdatera nedan för en förklaring till varför detta hände.

Detta är särskilt överraskande eftersom jag har en mängd andra distributioner på att netbook, inklusive OpenSUSE LEAP, Fedora 22, Manajaro 15,09 och Linux Mint 17,2, och ingen av dem har betydande prestandaproblem. Jag bestämde att grit mina tänder och kämpa igenom installationen, och sedan kanske kolla upp det igen genom att installera på Lenovo T400.

KAOS använder Calamares installer som jag sprang bara igenom i en serie av skärmbilder i mitt tidigare inlägg, så jag kommer inte att upprepa allt som detalj här. Den enda skillnaden är att Calamares har anpassats med KAOS “branding” (grafik). Hmm. Tja, det och det faktum att det inte fungerar på UEFI-system, men på MBR-baserade Samsung det installerat (långsamt) utan problem.

KAOS använder en xfs formaterade rotpartition som standard, och nya med den här versionen är “CRC och finobt aktiverad” (enligt versionsfakta). Jag undrade om det kan ha något att göra med Samsung prestandaproblem (greppa efter halmstrån, jag vet), så jag faktiskt gick tillbaka och installeras med ett ext4 rot, men resultatet var fortfarande urusla. Suck.

Teknikföretag använder en dyster bakgrund pitch omnichannel, analyser och sakernas Internet som magiska kulor vs. Amazon.

Efter avslutad installation jag försökte peta runt lite i menyer och program, men resultatet var helt enkelt för dåligt på Samsung netbook. Så jag startat Live USB-minne på Lenovo T400, och jag kunde genast se att skillnaden i prestanda var som natt och dag. Installationen gick igenom snabbt och smidigt på det (naturligtvis, eftersom det är också en Legacy start MBR-system), och i 15 minuter eller så jag var upp och kör på den.

Att gå tillbaka till det ursprungliga meddelandet i det här inlägget, vad du har efter installationen är klar är en “lean KDE-systemet”. Tyngdpunkten ligger här på “lean” och “KDE”. Det betyder i grundinstallationen den har Qupzilla snarare än Firefox, calligra snarare än Libre, ingen GIMP, och så vidare.

KAOS använder Octopi pakethanterare som jag verkligen har vuxit till vilja under de senaste sex månaderna eller så. Den är liten, snabb och mycket tillförlitlig. Tillgängliga uppdateringar meddelas med en ikon i panelen, och kan laddas ner och installeras med bara ett par klick. Om du inte är nöjd med “lean” paket val, eller om du bara vill ha några av dina favoriter tillbaka, kan du få dem från förråden via Octopi också. Jag hade bara en snabb titt, och jag kan se Firefox 41.0, Libreoffice 5.0.2, Thunderbird 38.3, Digikam 4.8, GIMP 2,8, och så vidare.

Så här är den nedersta raden på den här, presenteras som en enkel checklista

UEFI firmware – inte ens prova det om du inte är modig / äventyr; Äldre / svagare resultatsystem – prova på Live systemet först, och kontrollera prestanda och svarstider noggrant innan du installerar, Nyare / starkare system – gå för det! Om du gillar KDE, du förmodligen kommer att älska KAOS. Det är väl förpackad, väl underhållna, och hålls väl uppdaterade.

Således kontra Calamares: Jämföra Manjaro 15.09 installatörer, Uppgradera min Linux-Windows flera operativsystem Windows 10, Hands-On: Linux UEFI multi-boot, mitt sätt, Hands-On: Linux UEFI multi-boot, del två, bygga en pre-release Linux testbädd med openSUSE, Fedora, Ubuntu, och mer

Uppdatering: Jag blev kontaktad av en av de KAOS utvecklare, och efter en trevlig utbyte jag insåg att UEFI installations felet berodde på felanvändning / missförstånd.

KAOS förväntar EFI-uppstartspartitionen måste monteras på / boot, men varannan Linux-distribution jag någonsin har installerats på UEFI firmware system förväntar sig att vara på / boot / efi – så det var vad jag skrivit.

När jag reran installationen med detta montera på / boot, allt fungerade perfekt. Jag fick också veta att den prestandaproblem på min Samsung netbook är ett känt problem med denna typ av system, i samband med mycket liten mängd GPU minne som den tilldelar. Följ instruktionerna som de gav mig, jag ändrade sättare från opengl att XRender, och som omedelbart löst prestandaproblem.

Stort tack till KAOS utvecklare för att kontakta mig för att hjälpa till att lösa dessa problem.

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Läs mer på min blogg

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows