Fire OS: Bättre än Android för massorna

Purister kommer att säga att Amazon Fire OS används på Kindle Fire HDX tabletter och snart brand telefon, grundar sig på en Android-kärnan. Även sant, stannar likheten djupt i kärnan eftersom Amazon har skrivit Fire OS från grunden med att ge en bra användarupplevelse (UX) i åtanke.

karusellen

De obekanta med elden OS på den nya brand telefonen ska vara säker på att det är mycket bra. Äga två Kindle Fire HDX tabletter, ju längre jag använder Fire operativsystemet mer imponerad jag är med det. Den är utformad med tanke på användaren direkt ur lådan. Varje Kindle tablett, och jag förväntar mig samma sak med eld telefonen är förkonfigurerad med Amazon innan enheten fartyg. Användaren levererar sin Amazon kontoinformation när du köper gadgeten, och det anländer redan har tilldelats det kontot.

Detta innebär att du tar Amazon enheten ur lådan, och dina saker är redan där. Det gör ett intryck av att gadgeten tillhör redan till dig när du först aktivera den.

När telefonen version of Fire OS kommer utan tvekan att skilja sig från tabletten version, ser det i bilder för att vara mycket lika.

Funktionen i Fire OS som gör enheter så trevligt att använda är den stora karusellen mot toppen på startskärmen. Det är den skärm som först presenterar sig när enheten är påslagen.

Karusellen består av en rad av stora ikoner som representerar de saker du har gjort nyligen, en mycket användbar funktion. När du kör ett program, läsa en bok, eller lyssna på musik, en ikon tydligt representerar att åtgärder är placerad till vänster om karusellen. Det gör att du kan alltid återgå till en verksamhet med en kran som ikon är sannolikt direkt i sikte. Om det inte är, helt enkelt dra karusellen till höger och du hittar den.

Detta är särskilt glädjande för media. Istället för att behöva hitta en programikon, är albumet eller bokomslaget på karusellen. Det är naturligt att se boken du läser och trycka på luckan för att fortsätta läsa.

Installera en app och ikonen automatiskt placeras till vänster på karusellen. Det är logiskt att anta att du kommer att vilja köra en ny app gång installerat.

Kindle Fire HDX 8,9 och Kindle Fire HDX 7: En visuell jämförelse, Kindle Fire HDX 8.9: Två veckor i och ersätter iPad Air (nästan), varför ska du köpa en Kindle Fire HDX 8.9 (översyn), Kindle Fire HDX: Jämn drift , stor skärm (händerna på), Belkin QODE Keyboard Case för Kindle Fire HDX 8.9: dålig design till ett pris, omdöme: Poetic Keybook Case, ta Kindle Fire HDX att arbeta

Ovanför karusellen högst upp på skärmen är en enkel remsa för åtkomst till innehåll i Fire OS (detta visas inte i bilder av brand telefon). Kategorierna representerade är användbara och inkluderar böcker, musik, spel, bilder och dokument. Om du inte har använt en viss del av media eller av någon anledning inte visas i karusellen, bara peka på lämplig kategori och hitta den. Naturligtvis när du öppnar en mediefil det kommer att hoppa till karusellen om du vill komma åt den igen.

Du behöver ett enkelt sätt att hitta en app så Fire OS har detta också. Längst ner på startskärmen är en rad eller två (beroende på storleken på enhetens display) med appikoner. De bildar ett slags brygga eftersom de alltid visas i antingen stående eller liggande läge.

Du kan trycka och hålla en ikon för att flytta den till önskad plats, precis som på App bryggor på andra plattformar.

För program som inte är synliga på startskärmen, helt enkelt dra upp och se alla appar som du har sagt Fire OS du vill se. Du kan lägga alla program här, men oddsen är finns det några program du sällan använder det du kommer att vilja hålla gömd. Detta ger dig kontroll över vad som visas när du drar upp.

Rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Oroa dig inte dölja appar som du gör genom att trycka och hålla en ikon. Du kan enkelt få tillgång till en skärm med alla program genom att trycka Apps på innehållet remsan överst. Vad är coolt om detta all-apps skärmen kan du välja inte bara appar på enheten utan även apps i molnet. Om du har köpt eller installerat appar i det förflutna från Amazon Appstore, de är alla i molnet och visas på den här skärmen.

Dessa program i molnet är tillgängliga från när du första effekt en ny enhet på grund av det förkonfigurerade Amazon konto tidigare nämnts. Detta gör det enkelt att installera en app lokalt på enheten genom att trycka på ikonen på skärmen. Ingen gå till App Store och hitta det, det är rätt där.

Du kan även få tillgång till Amazon Appstore från den här skärmen med en enkel tryckning.

När du kör en app, är startskärmen och alla användbara funktioner beskrivs gått så skärmen övertas av appen. Inga problem, om du vill gå tillbaka till en nyligen köra app bara dra in från höger ramen (när hemmet / bakåt visar) och App bar glider i. Detta visar fyra eller fem (beroende på skärmstorlek) senast använda program.

Android entusiaster kommer att säga att OS är mycket fullfjädrad och anpassningsbar, och det är korrekt. Fire OS, å andra sidan, handlar om att sätta de saker du gör hela tiden rakt framför dig. Detta gör UX trevlig och mycket användbar.

Den hetaste anordningen i företaget förblir tabletten. Chefer har drivit för dem, IT-avdelningar har hyses dem, och användarna fortsätter att tjata för dem. Är de en modefluga eller spel-växlare? Vi undersöker fördelarna produktivitet, möjligheter och myter.

Fire OS liknar iOS i ett avseende att det döljer kraften i OS under huven. Vad är utsatt är den del av operativsystemet som gör Amazon enheten tröst och lätt att använda. Den presenterar dina saker till dig på ett diskret sätt, och det är märket för en mycket bra UX.

Efter att ha använt dussintals enheter som kör det, kan jag kategoriskt att Android är ett bra OS på både smartphones och surfplattor. Det är särskilt lämpad för den avancerade användaren som vill kontrollera varje aspekt av UX. Det är inte den stora majoriteten av konsumenterna, dock.

Till skillnad från Android, kan du räkna med att varje brand smartphone, precis som Kindle Fire HDX, kommer alltid att köra den senaste versionen av operativsystemet. Gränssnittet kommer att se likadant på varje enhet, presenterar en välkommen miljö när telefonen är påslagen. Android-enheter är alla olika i både utseende och känsla, och det är på grund av de olika versionerna av Android de kör, liksom sopor och anpassning som OEM och bärare gör.

Även om det är bara precis släppts, det finns ingen tvekan om brand telefonen från Amazon kommer att ha en stor UX som den använder Fire OS. Amazon har visat med Kindle Fire HDX tabletter som den vet hur man gör OS höger och brand telefonen kommer säkert att föra traditionen vidare.

Det är därför Fire OS är bättre än Android för de flesta smartphone och surfplattor användare.

se relaterad

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Innehållet remsa

Appen skärm

Den dolda app bar

Det handlar om UX