Kunde Data Science ha förhindrat den grekiska krisen?

mul-ti-plexer-er. substantiv. En anordning, i elektronik, syntetiserar att olika datasignaler till en enda, enhetlig utgång. webbplatsen Multiplexer går samman olika perspektiv, medietyper, och datakällor och syntetiserar dem i ett tydligt budskap, via en sponsrad blogg.

webbplatsen Multiplexer tillåter marknadsförare att ansluta direkt med webbplatsen samhället genom att ge dem möjlighet att blogga på hemsidan publiceringsplattform. Innehållet på webbplatsen Multiplexerkontrollsystem bloggar produceras i samarbete med sponsorn och är inte en del av webbplatsens redaktionella innehållet.

Oavsett den rätta lösningen är för den aktuella grekiska krisen, många bedömare tror att problemen hade kunnat undvikas om Grekland inte hade anslutit sig till euron i första hand.

Det är ingen hemlighet att Grekland kämpade för att uppfylla de officiella kriterierna för Euro inträde. Det avslöjades i 2004 att de officiella siffrorna grekiska underskottet som används för att rättfärdiga anslutning var felaktig, och de grekiska myndigheterna har fortsatt att lämna ofta reviderad statistik till EU under nästa årtionde. De slutliga officiella siffror visar att landets årliga budgetunderskott aldrig har träffat euroområdets gräns på 3%.

Khan Academy Mysterierna i Benford lag, Dr Ben Goldacre s dålig vetenskap Blog, BBC: Hur magiska Made grekiska skuld försvinna innan landet anslöt sig till euron, Bloomberg.com: Grekland Lurad ansluta sig till euro, The Economist: Grekland och Europa – Var det värt det,? Europas värsta bevarade hemlighet

Data vetenskap kan ha hjälpt exponera problem tidigare. En forskningsrapport som publicerades i 2011 kallade fakta och fiktion i EU-Governmental ekonomisk statistik tillämpas Benford lag till ett decennium av ekonomiska data från 27 EU-länder.

Benford lag säger att den första siffran i vissa uppsättningar av verkliga siffrorna inte är jämnt fördelade – till exempel att det kommer att finnas sex gånger så många nummer som börjar med siffran “1” som med siffran “9”. (För matematiska fans, här är en bra förklaring till varför detta kan hända: i grund och botten, en hel del av naturen visar exponentiell och logaritmisk beteende).

Finansiella revisorer hade redan med framgång använts Benford lag som en del av deras spårning av bedrägerier processer, och forskarna ville att avgöra om det även kan tillämpas på ekonomiska data.

För varje land, de beräknade skillnaden mellan redovisade värden och vad som skulle ha förväntats från Benford lag

Landet med den största avvikelsen var Grekland, och forskarna drog slutsatsen att detta kan betraktas som ett bevis för effektiviteten i Benford lag för att upptäcka oegentligheter och manipulationer i makroekonomiska data.

Så kunde Data Science and Benford lag har hjälpt huvud krisen, genom att hålla Grekland ur euron? Antagligen inte. Det var tydligen en öppen hemlighet bland EU-tjänstemän att siffrorna för Grekland var tvivelaktiga, och det var i slutändan Tyskland och Frankrike som första officiellt bröt regeln budgetunderskott på 3%.

ÜberTech, Analytics Lag: Äga verksamheten problemet, inte en infrastruktur, ÜberTech; Fyra viktiga steg för Enteprise sakernas säkerhet, ÜberTech, Vad är hemligheten bakom “World Class” Analytics lag, ÜberTech, varför det finns ett behov av en semantisk kompatibilitet för? 2 Tier ERP appoaches

Använda Benford lag kan ha avslöjat problem tidigare och mer allmänt, men Greklands inträde i euro var i slutändan ett resultat av politiska beslut snarare än ekonomisk teori.

Det finns fortfarande utrymme för att använda Benford lag att hjälpa till med eventuella framtida återhämtning, men – till exempel för att hjälpa grekiska regeringar slå ner på falska deklarationer.

Källor och länkar

[Detta inlägg publicerades ursprungligen i Business Analytics-bloggen]

Analytics Lag: Egen verksamheten problemet, inte en infrastruktur

Fyra viktiga steg för Enteprise sakernas Security

Vad är hemligheten bakom “World Class” Analytics lag?

Varför det finns ett behov av en semantisk kompatibilitet för 2 Tier ERP appoaches