En komplicerad relation: Oracles databas företag får SAP’d

Oracle och SAP gör för en udda par. De två företagen är bittra rivaler i företagsapplikationer. Oracle VD Larry Ellison levererar en SAP gräva varje chans han får. Men en mer komplicerad relation avslöjades på Oracles finans första kvartalet konferenssamtal: Oracle behöver SAP — särskilt för sin databas verksamhet.

Företaget mjukvarujätten levererade en so-so kvartal med intäkter som var ljusare än väntat (uttalande), men den verkliga kickern kom från en anmärkning från Safra Catz, medordförande i Oracle. Hon sade på en telefonkonferens

Vi hade långsammare än vanligt tillväxt i databasen middleware licensintäkter i Europa och APAC. Detta är ett resultat av två faktorer – ett mycket tufft år med samma period året jämförelser och effekterna av några av våra mjukvaruföretag återförsäljare, framför allt SAP, som säljer mindre databas eftersom dess tillämpningar verksamhet är ner 40%.

Översättning: SAP säljer mindre av Oracles databaser.

Reality check: Det nedgång kan bero på SAPs applikationer försäljning. För alla gläfsande mellan företagen SAP-applikationer ofta rida hagelgevär med Oracle-databaser. Eller SAP kan bara sälja andra databaser — som IBMs DB2.

I själva verket, IBM och SAP släcka ett uttalande på tisdag pracka DB2 optimering för SAP. IBM sade att mer än 100 SAP kunder bytte deras databas programvara för DB2 under de senaste sex månaderna. IBM och SAP har en sjuårig strategisk allians som syftar till att förbättra DB2 prestanda för ERP-applikationer.

Oppenheimer analytiker Brad Reback säger i en forskninganteckning

Efter navigera den ekonomiska härdsmältan ganska bra, fångade minskad efterfrågan och brist på förvärvsaktivitet med Oracle som företaget missade blygsamma 1Q intäkter förväntningar. Mest överraskande, den teknik verksamheten upplevde den största svagheten som ledningen meddelade att dess ISV återförsäljare, framför allt SAP, är att sälja färre Oracle-databaser. Vi undrar om några av SAP “svaghet” kommer från SAP driver Microsoft / IBM databaser på bekostnad av Oracle.

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Reback är rätt att undra. Det skulle vara vettigt om SAP, som konkurrerar med Oracle om företagsapplikationer, paras ihop med andra databasleverantörer. Varför inte slå Oracle i sin starkaste företag (databas)?

Det är oklart om SAP verkligen kan kalla dessa databas skott, men åtminstone Oracles kvartal visar att de två företagen behöver varandra. William Blair analytiker Laura Lederman, ett affärssystem veteran, noteras att det finns en eftersläpning mellan när SAP säljer sina nya applikationer licenser och när kunden behöver för att köpa en licensdatabasen. Med andra ord, kommer databasen licens närmare när SAP: s mjukvara är implementerad.

Enkelt uttryckt, om SAP — eller big bang ERP implementeringar — verkligen ta ett dyk Oracles databas verksamhet följer.

Caris & Company analytiker Curtis Shauger noterar ironin

Ironiskt nog, kan företaget helt enkelt inte komma ut ur vägen för den kraftiga nedgången i SAP: s applikationsförsäljning, som drog ut på ny databas / middlelicensförsäljning … Nyförsäljningen databas licens $ 711mm missade vår $ 861mm uppskattning och främst relaterade till kraftig nedgång (-30 till -40% under de senaste kvartalen) i SAP: s licensintäkter.

Nedre raden: Oracle behöver SAP för att lyckas trots allt skrävlande mellan de två företagen.

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar