Är amerikaner redo för själv köra bil?

Volvo är inställd på att testa själv köra bil på gatorna i London.

Uber själv bilkörning att slå på gatorna i Pittsburgh, Googles förarlösa bilar får använda mänskliga flugpapper i trafikolyckor, Ford: Själv köra bil är fem år borta från att förändra världen, Förarlösa bilar kommer att ha färre olyckor, så vad betyder det för försäkringsbolag?

Själv framförande av fordon kan vara redo att slå vägen i en fråga om år, men amerikanska förare är ännu inte är bekväm med tanken, visar en ny undersökning.

Nya bilar, bil recensioner och prissättning.

Innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Apple, vill det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik, innovation, Apples misslyckades mode gamble

Nästan 46 procent av de tillfrågade i april amerikanska förare sade att deras föredragna nivån av automoation är “ingen själv körning”, enligt en undersökning från University of Michigan Transportation Research Institute. En annan 38,7 procent sade att de föredrar “några” self-driving, medan 15,5 procent sade att är redo för “fullständigt” själv bilkörning.

Undersökningen, som kartlagt 618 licensierade förare i USA, fann också att 94,5 procent av de tillfrågade sade att de skulle föredra att själv köra bil har en ratt, liksom gas och bryta pedaler.

Forskningsinstitutet har bett dessa frågor innan, och studiens författare noterade i sin abstrakt som övergripande allmänna opinionen har varit “anmärkningsvärt konsekvent” under de senaste två åren, trots ökad mediatäckning avseende själv köra bil.

Varje ny teknik är säker på att träffa några gupp i vägen, så det är förståe konsumenterna skulle vara skygg om det. Trots detta, biltillverkare och teknikföretag både är övertygade om självdrivande teknik kommer användas på bara några år. BMW, till exempel, vill ha sitt första helt förarlösa fordon på vägarna inom fem år. Jim McBride, teknisk ledare i Fords autonoma fordon lag, på samma sätt berättade hemsida nyligen att tekniken ska vara allmänt tillgänglig i fyra eller fem år.

Men när McBride påpekade, kan dess tillämpning ta ett antal former. Medan amerikanska förare kanske inte känner sig bekväma att äga en egen bilkörning, kan de testa konceptet genom en r ide delningstjänst, eller på kollektivtrafik. De kunde växa mer vana vid att fordonen som de ser självdrivande leverans lastbilar fylla vägar.

Samtidigt kan statliga regleringar åtgärda några av de problem konsumenterna har. National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) väntas släppa en uppsättning riktlinjer för själv köra bil i juli som ska ta itu med frågor om säkerhet och frågor som huruvida rattar bör krävas.

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Gilla det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik

Apples misslyckades mode chansning