Att bygga den största Apple museum: samlingen som skapas med gamla kit, reservdelar och engagemang öppnar sina dörrar

Trivia fråga: var kan man hitta det är sannolikt att bli världens största samling av Apple-produkter? Tips: det är inte i San Francisco eller Silicon Valley – det är inte ens i USA, för den delen.

Se upp: Kommer Apple undergång den schweiziska klockindustrin, Apple, Google, Amazon nöja sig med italiensk vakthund över köp i appar bekymmer, iOS kontra Android?. Apple App Store kontra Google Play: Här kommer nästa strid i app krig

I själva verket kommer alla som vill besöka en av världens största samlingar av fungerande Apple-produkter måste resa till Savona, en kuststad på 60.000 personer i nordvästra Italien. Genom nästa höst, delvis tack vare en lyckad crowdfunding kampanj, hamnområdet i staden kommer att bli hem vad grundarna hävdar kommer att bli den största museum tillägnat den teknik från bolaget som skapats av Steve Jobs.

Samlingen innehåller mer än 10.000 poster, bland dem över 1000 datorer, 244 skärmar, 152 skrivare och 1.330 hårddiskar, tangentbord och manualer.

iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt, iPhone, A10 Fusion: Silicon driver Apples nya iPhone 7 och iPhone 7 Plus

Hårdvaran och mjukvaran kommer från alla epoker i Apples historia, men den största delen av samlingen går tillbaka till pre-iPod eran.

Besökarna kommer att få möjlighet att se en Apple Jag klona, ​​leka med olika fungerande Apple II och Apple III modeller, eller, för de mer nyfikna bland dem, beundra en eMate 300 kör Newton operativsystem. Utvecklad för utbildningsmarknaden var eMate snabbt avbrytas, men dess utformning påverkade första generationens iBooks.

“Allt som har att göra med historien om datavetenskap och Apple är välkommen,” Andrea Palermo, vice ordförande i Allt om Apple ONLUS, den ideella förening som driver museet, berättade webbplats.

För Palermo och ett dussin andra medlemmar i föreningen, kommer öppningen markera ett lyckligt slut för en berättelse som har sett en hel del hinder på vägen. Under de senaste fem åren har samlingen dolts från allmänheten som byråkratiska problem hindrade museet flyttar in sin heltid hem.

“Det tog ganska lång tid, men vi är på väg att se ljuset”, sa han, inför museets flytta till en permanent plats 7000 km från Cupertino.

Museets öppning är slutpunkten för en resa som började för 13 år sedan.

Kärnan i samlingen kommer från ett lager av osålda varor från en butik som säljer Apple-produkter i Savona.

År 2002, företaget bytt ägare och den nya innehavaren beslutat att bli av med gamla produkter genom att erbjuda dem till Alessio Ferraro, en mjukvaruutvecklare som då ger teknisk support till butikens kunder.

Ferraro, nu ordförande i Allt om Apple ONLUS accepterade gåvan och istället för att sälja maskinerna till samlare, vann några vänner med sin galna idé: att hitta en plats för att visa alla dessa föråldrade maskiner.

Inledningsvis var de datorer och övriga tillbehör i butiken inte längre ville förvaras i loft Ferraro föräldrars hus i Quilliano, en liten by på landet nära Savona. “Det var ett privat utrymme”, sade han, “men vi skulle fortfarande anordna öppet hus och besök från tid till annan.

Den första halvofficiella hem för museet kom 2005 då borgmästaren i Quilliano tillät rad datorer, tangentbord, bärbara datorer och skrivare som ska ut i källaren i den lokala grundskolan. “Vi skulle öppna skolan för allmänheten varje torsdag och vi skulle också hantera att vara värd några produktpresentationer”, säger Ferraro.

Parningen av en liten byskola i Italien och historien om en av de största amerikanska högteknologiskt företag verkade udda, men det fungerade.

Samlingen förblev där under de kommande fem åren som både Apple och att ovanligt lilla museum växte i popularitet. Under tiden, donationerna började komma i jämn takt, vilket innebär att museet en rad unika pjäser, av vilka en del inte ens gjorda av kisel. En av dem, till exempel, var en metall verktygslåda som förmodligen tillhörde Steve Wozniak när man arbetar på Apple I datorn. En annan var en handmålad skylt från 1977 läsning “Apple Computer Inc”.

“Alla dessa saker doneras av speciella personer som tror på vad vi gör. De köper dem på något auktion och sedan de bara ge dem till oss i stället för att hålla dem hemma”, säger Palermo.

Som hårdvara gåvor växte, så gjorde behovet av mer utrymme, eftersom museet hade att lagra inte bara de produkter som uppvisar utan även hundratals trasiga maskiner som används för reservdelar för att hålla samlingen funktion.

Med detta i åtanke under 2010 Allt om Apple förening träffat en överenskommelse med universitetet i Savona, som uppmanade museum att inrätta ett hem på campus, medan en lokal bank tillhandahålls medel för byggnadsverk och flytten.

För Ferraro, Palermo, och deras vänner, verkade det som en dröm – och det kan mycket väl ha varit, inte hade det varit för den invecklade italienska byråkratin. Att gå vidare, behövde affären godkännande från University of Genova, som Savona campus tillhör. Men detta godkännande aldrig kom, lämnar samling utan ett permanent hem – tills nu. “Vi gjorde ett par utställningar här och där, men kunde inte uppfylla vårt mål att finna en definitiv plats”, säger Palermo.

Det är kritan tid för schweiziska urmakare, med lanseringen av Apple Watch slutligen omrörning dem i handling. Men är det för lite och för sent?

Det är en lösning som gör medlemmarna i Allt om Apple förening glad, eftersom det kommer att hålla projektet där den hör hemma.

“När nyheten som vi letade efter en plats bröt, fick vi erbjuder för att flytta till större städer som Milano eller Genua. Vi kanske har fått mer exponering där men i slutändan beslutade vi att bo. Idén tänktes ut i Savona och vi allihop baserad i området, så vi kommer att kunna bo närmare till den institution vi skapat “, sade Ferraro.

Medlemmarna i föreningen som driver museet är förståeligt stolta över sitt arbete. När allt kommer omkring, de älskar prylar, datavetenskap och, naturligtvis, Apple. Det är därför en av de finaste ögonblicken för dem kom 2005 när företaget nått ut till dem senare bjuda in dem till Cupertino att besöka bolagets huvudkontor.

Det var ganska erkännande för våra ansträngningar “, säger Ferraro. Men relationen inte sista. Det har inte funnits ytterligare kontakt mellan museet och Apple sedan, åtminstone officiellt.” Vi är fortfarande i kontakt med några anställda men de talar till oss bara i sin personliga kapacitet, “sade Palermo.” Dagens Apple verkar inte alltför intresserad av sitt förflutna “, tillade han. Kanske. Men ett par tusen miles från Cupertino, en grupp av datavetenskap entusiaster absolut är.

Äpple

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

A10 Fusion: Kisel driver Apples nya iPhone 7 och iPhone 7 Plus