FTTP eller FTTN är NBN redan glider från Turnbull grepp

Visst, trots alla dess retorik och vitriol under åren, är detta inte hur koalitionen ville National Broadband Network (NBN) att bli.

Två månader in Malcolm Turnbull klocka som kommunikationsminister, NBN – som han lovade att leverera “förr, billigare och mer kostnadseffektivt” – är i sanning sakta ner dramatiskt.

Enligt NBN Co senaste utbyggnad siffror, några 6685 lokaler anslutna i oktober, jämfört med 39.115 i september, 33.185 i augusti, och 18.072 i juli. Bara 3082 ytterligare anslutningar installerades i den sista veckan i oktober, jämför detta med 8,957 anslutningar installerade under veckan som slutade den 14 juli när utbyggnaden var (i jämförelse) nynna tillsammans.

Med nuvarande utbyggnad takt kommer NBN Co har anslutit mindre än 500.000 nya egenskaper genom tidsfristen 2016, när Turnbull har lovat att slutföra den första etappen av sin NBN.

Och det är förutsatt saker inte bromsa ytterligare. Men de kan: Entreprenörer skulle alla vara att titta noga som Visionstream – som nyligen förnekade påståenden om att den hade, slutat arbeta i Tasmanien, -, kräver mer pengar, för att avsluta jobbet det kontrakterades för och, Turnbull insisterar, bolagets kontrakt kommer endast vara hedrad om det håller upp sin del av affären.

Samtidigt NBN Co, har stämts, genom Telstra för en betydande summa över beräkningen av avbetalning (betalningar, förresten, för något som inte är faktiskt händer som förväntades). Sedan finns omförhandling av avtalet med Telstra, som regeringen har annonserat för någon att hjälpa den omförhandla sitt avtal med Telstra – och noterade en ganska optimistisk tiden för leverans den 30 juni 2014.

Och det är bara för förhandlingarna, märk väl: Genomförande av eventuella förändringar skulle ta månader efter att eventuellt kräva bekräftelse av Telstra aktieägarna vid bolagets årsstämma nästa oktober. Det skulle driva inledningen av Turnbull alternativa NBN politik till början av 2015 tidigast – vid vilken punkt han kommer att ha mindre än två år för att rulla ut nya topografi till miljontals hem över hela Australien.

Regeringen har annonserat för någon att hjälpa den omförhandla sitt avtal med Telstra – och noterade en ganska optimistisk tiden för leverans av 30 juni, 2014 … Det skulle driva inledningen av Turnbull alternativa NBN politik till början av 2015 tidigast, vid vilken punkt han kommer att ha mindre än två år för att rulla ut nya topografi till miljontals hem över hela Australien.

Det är en otroligt snäv tidsram, ännu mer problematisk genom att NBN i Turnbull klocka är så långt kommer ingenstans, och snabb. Denna typ av hicka kan förväntas under en sådan stor förändring – med undantag för det faktum att en av Turnbull s, första drag som kommunikationsminister, var att besluta att befintliga utbyggnader FTTP skulle fortsätta som vanligt.

Att kungörelsen skulle ha varit ett försök att bevisa att han inte kommer att “riva” NBN – som Tony Abbott så bekant uppdrag honom att göra tre år sedan – men att han skulle bevara sin fart i en utåt visa på framsteg när han räknat ut vad, exakt, kommer han att göra till utbyggnaden.

Industrin har dock varit täcker dess egen baksida, och att döma av den branta nedgången i utbyggnads siffror verkar ha blivit ointresserad av att fortsätta utbyggnaden i snabb takt.

Visionstream omedgörlighet återspeglar en underström av den privata sektorn egenintresse som sannolikt kommer att spilla över som den nya regeringen träffas med fackliga förhandlingar, arbetsstopp, kontrakts omförhandlingar och andra hinder som industrin försöker att återställa villkoren för dess NBN engagemang.

Intressant, NBN Co säger, den nätinstallation har avstannat på grund av asbest i gropar fråga, och inte något Turnbull har gjort. Ändå här, återigen, är en bieffekt av Telstras grundläggande apati mot NBN: Om det var verkligen intresserad av att hjälpa utbyggnaden fortsätta, skulle det ha befattat sig med asbestfrågan en lång, lång tid sedan. Telstra har ett ekonomiskt intresse av att dra ut NBN utbyggnaden så länge som möjligt – så hur kan Turnbull tror att det kommer att göra något annat?

Efter år av bekännande sin tro på den privata sektorns förmåga att förbättra bredband, är Turnbull redan kommande ansikte mot ansikte med de utmaningar hans föregångare inför varje dag: En hård och svår Telstra som har, trotsade Turnbull, genom, plötsligt besluta, att dess; åldrande och skröpliga koppar, har värde trots allt, en privat sektor i stort sett oförberedd att bidra den typ av kapital som krävs för att konkurrera med det dominerande företaget, och en disharmonisk byggsektorn som har visat att det verkligen inte bryr sig om NBN lever eller dör.

Många tog det som en anmärkningsvärd mea culpa när Stephen Conroy, medgav nyligen, att han hade överskattat industrins förmåga att utföra på sin NBN design. Vad Turnbull är nu, smärtsamt, är lärande att problemet var inte nödvändigtvis alla om Labor vision – utan snarare oförmåga telekom- och byggsektorn för att förverkliga den.

Dessa frågor har överlevt Labor regering. Och medan Turnbull kan ha omgav sig med, ex-Telstra kumpaner, som han känner en ideologisk likhet, ett framgångsrikt genomförande av ett projekt som detta tar mycket mer än utskottsmöten och ömsesidiga klapp på ryggen.

Turnbull måste ta tjuren vid hornen och räkna ut ett sätt att åtminstone behålla den befintliga utbyggnaden rör sig sin nuvarande hastighet, eller hans förmåga som en guide för telekomindustrin kommer att rätta ifråga – och hans förmåga att faktiskt leverera någon form av NBN, FTTP eller FTTN i verklig fara.

Utan att ens avundas stöd för status quo från Turnbull, kommer projektet helt enkelt kollapsa under sin egen vikt, i en sådan eventualitet, skulle han säkert kämpa för att starta utrullningen på bekostnad av en missnöjda byggsektorn och en motvillig Telstra som aldrig var tänkt att kunna åberopas till en sådan grad att slutföra någon modell av NBN.

Turnbull måste ta tjuren vid hornen och räkna ut ett sätt att åtminstone behålla den befintliga utbyggnaden rör sig sin nuvarande hastighet, eller hans förmåga som en guide för telekomindustrin kommer att rätta ifråga – och hans förmåga att faktiskt leverera någon form av NBN, FTTP eller FTTN i verklig fara.

Som en anka simmar på vattnet, kommer det troligtvis mer händer under ytan av Turnbull lugna beslutsamhet. Men hans enda verkliga resultat hittills är det, rensning av gamla utbyggnadsplaner, och offentliggörandet av veckovisa uppdateringar om utbyggnaden framsteg -, omskrutna öppenhet, som ger oöverträffad ammunition som man kan spåra hans framsteg med att uppfylla vad är extremt ambitiösa utbyggnad mål.

I själva verket, med varje ny uttalande, de utbyggnad mål verkar alltmer svårfångade. Spärr ett mirakel, Turnbull kommer nästa vecka sannolikt blåsa förbi den allra första tidsfristen han så eftertryckligt satt för sig själv – den; 60-dagars översyn, av NBN verksamhet, som före valet han hade lovat skulle vara klar i november 11 (om än vara rättvis, jag gav honom fram till den 17 november räknat från den dag då regeringen tillträdde).

Saknad sina egna deadlines – inklusive Tony Abbott löfte om en uppdaterad NBN Co affärs pjäs av December 27 – kommer att göra mycket för att stärka myndigheten i den nya regeringen som en som får jobbet gjort.

Turnbulls mycket auktoritet som kommunikationsminister läggs till testet här, och han kommer att behöva rädda för att sätta sin fot ner – vare sig genom att driva masknings entreprenörer för kontraktsbrott, eller genom mer aggressivt driva ett kontrakt omförhandlas med Telstra. Om anemisk industri ingreppsorgan han helt enkelt inte kan uppbåda styrkan att hålla branschen till sina egna tidslinjer, kan Turnbull finna hela NBN ansträngningar sakta glider ifrån honom.

Vad tror du? Är Turnbull leverera på sina löften? Har han en större plan? Och han har den politiska och marknaden kommer att hjälpa NBN återfå sin fart?

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata