Hands-on: Lumina Desktop 1.0.0

Jag såg en release tillkännagivande för första officiella utgåvan (1.0.0) i Lumina Desktop Environment nyligen. Jag letar alltid efter nya intressanta utvecklingar som detta, och tillkännagivandet sade att Lumina kan lätt installeras på en mängd olika Linux-distributioner, av vilka många jag har installerat, så jag bestämde att ge den en virvel.

Lumina Desktop 1.0.0- Manjaro 16.06.1

För att sätta det viktigaste först här, vad är Lumina? Det är en kompakt, lätt, grafisk skrivbordsmiljö. Den har utvecklats från grunden, inte som en gaffel av någon av de andra för närvarande tillgängliga “lätta” datorer. Det var ursprungligen tänkt och utvecklades för BSD familj av operativsystem (t.ex. FreeBSD och TrueOS), men eftersom det vunnit intresse och popularitet, det var anpassade till Linux-system också.

För att sätta andra saker andra, vad är det här inlägget? Jag tänker bara att skriva en “första look” översikt över Lumina Desktop vid denna tidpunkt. Jag har precis börjat att installera det på flera olika datorer, och på flera olika Linux-distributioner. Jag har inte nästan tillräckligt med information eller erfarenhet av att skriva mycket tekniska detaljer, så jag bara kommer att ge en översikt av min erfarenhet med det hittills.

För dem som vill ha mer detaljerad information, det finns en mycket bra Lumina handbok som finns och som omfattar allt från det ursprungliga konceptet och design mål fram till installation, konfiguration, med hjälp av plugins, och verktyg. Den första delen, introduktion till Lumina, innehåller en lista funktion om du bara vad du kan se vad den borde kunna göra för dig.

Med dessa riktlinjer på plats, låt oss komma igång. Det första steget är att räkna ut hur man installerar Lumina på en av mina bärbara datorer. Get Lumina sida på sin webbplats listar de distributioner som Lumina kan lätt installeras (det vill säga utan att behöva kompilera källorna själv), och ger korta instruktioner om hur man installerar det på vart och ett av dessa fördelningar.

Manjaro fångats mitt öga i denna lista, eftersom jag använder det en hel del, och jag hade en kort hopp om att det kan finnas en Manjaro Community Edition fokuserade på Lumina, men tyvärr finns det inte. Inte oroa sig, men att installera Lumina på en kör Manjaro systemet (antingen Xfce eller KDE) är så enkelt som pacman -S lumina-desktop.

Installera på PCLinuxOS var lika enkelt: apt-get update, apt-get install lumina-desktop.

Debian (antingen Jessie / stabil eller Stretch / testning) var lite svårare, eftersom du måste lägga till Lumina förvaret först. De detaljerade instruktioner på Get Lumina webbsida, och de fungerade bra för mig.

Installation på OpenSUSE Leap gjordes via openSUSE Build Service, men var inte betydligt svårare än någon av de andra.

Fedora var den enda distributions där jag hade problem med att installera Lumina, och det var på grund av att systemet jag ville installera på kördes Fedora 24 och Get Lumina instruktioner beskriver Fedora 22 och 23. Jag kunde inte räkna ut hur man ändrar instruktioner för Fedora 23, så att de skulle arbeta för Fedora 24 – men jag inte försöka så svårt heller. Vid det här laget hade jag det installerat på tre eller fyra andra system, så jag bara kallas det nog nu.

När jag hade Lumina installerat, allt jag hade att göra var utloggning, och sedan före eller under loggar in igen, valde jag Lumina från sessionen listrutan på inloggningsskärmen. Det första jag märkte var skillnaden i hastighet – i synnerhet eftersom det första systemet jag försökt var Manjaro KDE. Om du har sett den senaste KDE Plasma 5 inloggningssekvensen, vet du förmodligen att det är långsam. Väldigt långsam.

Lumina är snabb. Riktigt snabbt.

Bara för att ge dig en uppskattning, när jag logga in på KDE Plasma antingen Manjaro eller openSUSE, jag brukar gå att få en kopp kaffe medan skrivbordet startar. Den här gången jag inte ens har tid att plocka upp min kaffekopp innan Lumina var igång, färdig att använda. Ärligt talat, av alla distributioner och datorer jag har installerat, den enda jag har sett som var snabbare än det var i3 fönsterhanteraren.

Lumina bygger faktiskt på skrivbordet och dess programmenyer dynamiskt första gången du loggar in, så att du kommer att se några statusmeddelanden blinkar med så det gör det. Det konstaterades Steam installerat, så det läggs automatiskt en stationär snabb lansering ikonen för det.

Läs mer från J. A. Watson

Insight – filhanterare. Jag har nämnt detta ett antal gånger redan, men har inte visat en skärmdump av det, så här är det. Den har en intressant utbud av funktioner – kanske två av de bästa är möjligheten att ha flera flikar öppna med olika vyer, och att ha bokmärken för enkel åtkomst till vanliga platser,. Fil Information – Jag är inte säker på varför det här är ” t bara ett specialfall av filhanteraren men ändå, det är här. Den här skärmbilden visar en av de saker som jag tycker ganska konstigt om det här verktyget: om den känner igen filen som en bild, och visar en förhandsgranskning av det, så varför inte det ger dimensioner och upplösning av bilden samt ?; Lumina Open – Ger ett grafiskt gränssnitt för användaren när du öppnar olika typer av filer och kataloger, med en förvalt program för att öppna filen föreslog och en lista över andra möjliga tillämpningar. Det finns alternativ för att ställa in standardprogrammet för en filtyp, Lumina Information – Detta är det fönster som tas upp av om Lumina posten i menyn Skrivbordsinställningar,.. Skärmdump – Detta är förmodligen min favorit av Lumina verktyg. Det var uppenbarligen skriven av någon som faktiskt har att använda en sådan skärmdump nytta. När jag först såg det jag trodde det var för enkelt utseende (eller minimalistisk) för att vara användbara. Men efter att jag använt det bara lite, jag älskade det. Det är enkelt, tydligt, har alla alternativ och lägen som jag behöver, och fungerar mycket bra. Det är bunden till tangentbordet PrtSc knappen som standard, Search – En kombinerad sökverktyg för program och filer och kataloger innehåll.. Tyvärr, måste du åtminstone vet vilken typ du vill söka, Textredigeraren – Ännu en textredigerare – som om världen inte har tillräckligt redan.. Men detta har vissa Lumina-specifika funktioner eller egenskaper, antar jag. Chansen att jag faktiskt använder detta är mindre än noll, Xconfig – ett GUI front-end till kommandot xrandr.. Så det är i huvudsak en ny tillämpning av xrandr eftersom … eh … ja, jag vet inte varför. Men det är där.

Att förstå skillnaden: Linux rullande utsläpp kontra punktutsläpp, Hands-on: Uppgradering Linux Mint 17,3-18, Hands-On: Uppdatera Fedora 23-24 via Gnome Software, sida vid sida: openSUSE Tumbleweed och Leap

Standard Lumina skrivbordet har en bottenpanel, med en startmenyn knappen längst till vänster, en uppgift chef, och ett system bricka som innehåller status- och kontrollikoner vid den högra änden. Detta är mycket likt ett antal andra datorer som KDE, Xfce, kanel, och kompis. Placeringen av panelen kan ändras (uppåt, nedåt, vänster, höger), och några av fördelningarna försökte jag det var förkonfigurerad upptill snarare än botten.

Lumina 1.0.0 – openSUSE Leap 42,1

Lumina menyn (Start-menyn) som visas i denna skärmbild innehåller ett sökfält, en del favoriter, knapparna för att komma vanligen används kataloger, webbläsarprogram, och filer och en Preferences nytta. Längst ned i menyn finns en Lämna knapp som tar dig till Logga ut, Starta och avstängning, och en låsknappen som aktiverar Xscreensaver.

Den initiala innehåll favoriter området skapas av Lumina första gången du loggar in på det. Efter att det finns flera sätt att anpassa Favoriter, antingen lägga till nya objekt som du använder ofta, eller ta bort saker du inte. I denna skärmdump, har jag lagt till en terminal och skärmdumpen verktyg för att avsnittet Favoriter.

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Det är också möjligt att lägga till programstartare på skrivbordet (ovan jag har lagt ett för Firefox), och för att lägga till Quick knappar i panelen (jag har lagt ett för Terminal terminalemulator).

Start-menyn Bläddra Applications ger dig tillgång till en lista över registrerade applikationer. Hur denna lista presenteras avgörs av rutan Visa kategorier överst på menyn, som styr hur program presenteras – och det är en ganska söt trelägesomkopplare.

Lumina Bläddra Applications Menyer

När det är “full-on”, som visas till vänster, presenterar den en enkel kategorimenyn. Genom att klicka på någon av kategorierna ger en lista över program i den kategorin.

När det är “halv-on”, vilket indikeras av en diagonal halv-fyllning av lådan som visas i mitten, presenterar den en kategoriserad linjär alfabetisk lista över program (whew, det är en munsbit!). Varje kategori följs i den här listan av en alfabetisk lista över dess tillämpningar.

När den är avstängd, som visas till höger, presenterar den en enkel alfabetisk lista över alla program utan kategori divisioner.

Väldigt smart.

Inställningar tar dig till en annan meny, där du kan ställa in ljudvolymen, markera arbetsytan väljer du skrivbords teckensnitt, för att starta Lumina Anpassa skrivbordet nytta.

Lumina 1.0.0 – Debians Stretch

Det finns ett annat sätt att få tillgång till menyerna: högerklicka någonstans på skrivbordet. Program punkt leder till en överlappande kategori meny med alla program. Detta är mycket likt vad LXDE / LXQt göra, till exempel.

Som ni kan se i denna skärmdump, inkluderar högerklicksmeny samma alternativ Bläddra bland filer som Start-menyn har – och det fungerar på samma sätt, helt enkelt starta Insight filhanteraren i hemkatalogen.

Denna meny innehåller också en terminal alternativ, vilket är det snabbaste sättet jag har funnit att komma till en terminal, och en länk till Inställningar, som startar ett GUI verktyg för att redigera skrivbordskonfiguration.

Slutligen, den här menyn innehåller också en Lämna knapp som tar dig till en avstängning fönster. Återigen, detta är det snabbaste sättet jag har funnit att komma till ett enda fönster som inkluderar Logga, Starta, avstängning, viloläge, och lås.

Lumina skrivbordsmiljön innefattar även en grupp av verktyg för att utföra en del av de rutinmässiga funktioner som krävs av en modern stationär. Några är viktiga, och har intressanta eller nya nya funktioner, och vissa är mycket ho-hum

Det är verkligen en mycket mer till Lumina skrivbordsmiljön som jag ännu inte har utforska. Som jag sade i början, är Lumina Handbok mycket bra, så se till att läsa att om du vill veta mer. Försök sedan det – installation är lätt, och det stör inte något annat på ett system som körs, så det finns ingen verklig fara inblandade.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows