Kan Amazons $ 50 Brand tablett bränna PC-verksamhet och rädda världen?

Livet för de flesta människor, inte kretsar kring datorer. Skriva den meningen ger mig en rysning, eftersom livet, för mig, inte kretsar kring datorer. Men jag är inte de flesta människor och har aldrig varit.

Om du läser den här artikeln här på hemsidan, du också förmodligen inte de flesta människor.

Vi är en unik ras av mänsklig bekant olikt som tekniker, geeks, nerds, eller killen på gatan som kan fixa din skrivare. Vi tror inte som de flesta människor. Vi agerar inte som de flesta människor. Och som sådan, vi – jag inkludera hela datorindustrin – inte förstår, på en grundläggande nivå, vad som driver de flesta människor.

Det går från dåligt till värre för PC-industrin. Var ska vi gå härifrån?

Apple II infördes den 10 juni 1977, en jättestor 38 år sedan. Även om det fanns andra persondatorer infördes runt den tiden, det är en bekvämlighet för oss att markera 10 juni, 1977 i början av den personliga dataåldern.

Idén om persondatorn är intressant, eftersom det fanns säkert affärs datorer innan den 10 juni 1977. Det fanns även datorer som används av personer för personligt bruk före den 10 juni 1977. Men just runt den tiden är när människor började använda datorer för hemmet saker, saker som inte innebär att hantera ett kontor eller hantera processer.

Jag köpte mina föräldrar sin första persondator, en dubbel diskettenhets CP / M maskin, i början av 1980-talet. Min pappa använde den för att hålla reda på sina stenar, han var någon sorts pärla och bergkollektor. Min mamma använde det för att skriva. Hon skrev dikter och noveller, och även en ganska bra (men tyvärr opublicerad) roman.

På 1980-talet, persondatorer var verkligt personlig, eftersom de inte ansluta till andra datorer. Med undantag för ett fåtal uppringd BBS: er som oss icke-normala människor skulle använda, persondatorer var fristående öar. Och ändå var de personliga. De användes för några enkla aktiviteter, som att balansera checkhäften, skriva romaner, och spela spel.

Visst, vissa människor använde persondatorer för att skriva program. Vi fick Prince of Persia (och hela Prince of Persia-serien) eftersom Jordan Mechner skrev Karateka och det gjorde några dollar, vilket ger honom möjlighet att skriva fler spel. Men Jordanien är inte vanliga människor, heller. Normala människor spelar spel, att de inte skriver dem.

För nästan tre decennier, från cirka 1977 till 2007, persondatorer körde på två spår: datorer och spelkonsoler. De konsumenter som ville bara spela videospel köpte Nintendos eller XBoxes eller Playstations (ja, jag hade en TurboGrafx-16 och en Dreamcast, och de båda rockade!). Konsumenter som ville göra lite mer köpte en dator (eller en Mac, som fortfarande är en PC).

Vad skulle hända med den digitala klyftan om tillgång till Internet fick billigare fortfarande?

Detta var en mycket stor affär. Ja, det var också mycket stora affärer datorer för företag, men det är nästan en annan universum. Visst, eftersom datorer är generella funktionsmaskiner, kan vissa människor köper en dator och använda den på kontoret och några andra människor kan köpa samma dator och använda den hemma, men det var eftersom – åtminstone fram till omkring 2007 – – det enda sättet du fick de flesta av hemmet funktionaliteten var att använda en dator.

Tabletter, Amazon medför Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8, Amazon, Amazon dyker djupare in livsmedelsindustrin med gratis restaurang leveranser, Smartphones, Motorola meddelar $ 149 Moto G4 Spela i USA, nu tar förbeställningar, e-handel, Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

Om du vill använda e-post, få en dator. Om du vill gå in på CompuServe eller AOL, få en dator. Om du vill dela baby bilder med mormor, få mormor en dator. Konsumenterna inte köpa datorer för att de ville datorer, köpte de datorer eftersom de ville se kattunge och valp och baby bilder, prata om sina favoritlag, hålla reda på sina favoritrecept, och skriva poesi.

Det är därför som John Morris beskrivs här på webbplatsen förra veckan “, det gick från dåligt till värre för PC-industrin.”

En av dem som påverkat min förståelse av affärsstrategi mest är Micheal Porter vid Harvard Business School. Porter text, konkurrensstrategi, har varit avgörande för mitt förstånd som en strategisk tänkare. Jag kan inte rekommendera det högt nog.

Porter talar om en modell som kallas “de fem krafterna” modell. Det är krafter som driver konkurrens och inkluderar nya aktörer på en marknad, förhandlingsstyrkan hos kunder och leverantörer (två krafter), rivalitet mellan företag, och hotet om vad som anses ersättningslösningar.

Läs detta

Det är budgetplanering tid för teknik beslutsfattare som de ser framåt till nästa år och plan för var att fokusera sina IT-resurser för att göra den största effekten. Vi har perspektiv och forskning för att hjälpa till att informera dessa beslut.

PC-marknaden håller på att decimeras på konsumentsidan av alternativa lösningar.

Tidigare jag betecknad 10 Juni 1977 som en bekväm startdatum för den personliga datorn. Låt oss bokstöd att genom att utse 29 juni 2007 som slutdatum för dominans på persondatorn.

Botten

speciell funktion

Kostnaden barriär

Leker med eld

Läs detta

Vad hände den 29 juni 2007? Jag skulle ge er tre gissningar, men du behöver bara en: iPhone släpptes. Nu, att vara tydlig, dominans persondatorn inte sluta på grund av iPhone. Dominans persondatorn avslutades på grund av smartphone. Men iPhone var lanseringen poäng för smartphones, och så den 29 juni är 2007 det datum som vi kan sätta på gravsten av dominansen av PC-industrin.

Det tog faktiskt ungefär ett år innan PC-industrin började förlora konsumenterna. Det var inte förrän App Store modellen dök upp att skriva var verkligen på väggen.

Tänk på vad app butiker gjorde för konsumenterna. Innan app butiker, var du tvungen att installera programvara. Det krävs ofta att ladda ner zip-filer, packa dem, kör ett installationsprogram, och så vidare och vidare. Eller popping öppna en hårddisk och fysiskt sätta in skivor, den ena efter den andra.

Konsumenterna bryr sig inte om de saker vi nördar bryr sig om.

Hantera programvara var mer komplicerad än den typiska konsumenten kunde hantera, så än en gång, den konstiga nördiga killen ner på samma gata var go-to guy.

Men app butiker är lätt. Ett klick installerar, och det är där. Det finns inte ens några licenskoder för att skriva in. Bara trycka på en annan knapp och betala dina pengar, men det finns inga koder, ingen konfiguration, inga kompatibilitetsproblem. Det fungerar bara.

Konsumenterna bryr sig inte om de saker vi nördar bryr sig om. Världen utvecklas och konsumenterna upptäckte Facebook och YouTube. Dela valp och kattunge och baby bilder fick ännu enklare. Talar smack bland vänner om sportresultat fick lättare.

För dem som ville ha lite mer skärmyta men fortfarande samma lätt att använda, tabletter blev vardagsmat. Min mamma kunde ha mycket lätt skrivit sin roman på en iPad eller en Android eller en brand tablett. Hon verkligen inte behövde Wordstar längre.

Den hetaste anordningen i företaget förblir tabletten. Chefer har drivit för dem, IT-avdelningar har hyses dem, och användarna fortsätter att tjata för dem. Är de en modefluga eller spel-växlare? Vi undersöker fördelarna produktivitet, möjligheter och myter.

Windows-uppdateringar. Virus. Driver kompatibilitet. Alla dessa saker var fula tankar som konsumenter bara inte vill ha eller behöver höra. Och så PC-marknaden kollapsade, säker, datorer säljs fortfarande till avancerade användare och affärsmän. Jag skriver kod och bygga enorma presentationer och producera filmer, så jag har en dator (ja, faktiskt en iMac) med fyra monitorer på det. Jag har en annan Mac på sidan av soffan med en swing-arm, och en otroligt kraftfull speldator driver min 65-tums TV.

Men jag är inte normalt.

Poängen med allt detta är att verkliga människor kunde ta kontroll över deras tillgång till teknik, eftersom en smartphone eller en tablett minskat en hel del av de tekniska färdigheter som behövs och den tekniska besvär krävs att var naturliga hinder för datoranvändning, som idag vi kan byta namn som Internet.

Smartphone har funnits i nästan ett decennium nu, och vi har sett de skador den har gjort att försäljningen av traditionella datorer. Men medan tabletter och smartphones var oerhört lönsamt alternativ lösningar för persondatorer, har de inte ta bort alla hinder för inträde för konsumenterna att få tillgång till Internet.

Det finns ytterligare en barriär, en som smartphones och surfplattor faktiskt göra det svårare: kostnad.

Jag har en iPhone 6s Plus med 128g av lagring. Detta är en $ 950 telefon. Som sådan är det mycket dyrare än många datorer och bärbara datorer. Med Applecare +, det är $ 1150. Jag betala månadsvis, i $ 45 steg, och nästa oktober kommer jag få en iPhone 7.

På $ 45 per månad, jag vet inte riktigt känna effekterna av kostnaden för enheten, men om du gör matten, kommer jag att spendera $ 540 för 12 månader användning av en telefon – och det är inte räknar kostnaden för telefon själv. Det är en jävla massa pengar. Det är långt mer än många människor har råd med (och det är också mycket mer än många smarta människor är villiga att betala).

När du kombinerar data planer med telefonkostnader, de flesta människor med smartphones måste betala nästan en $ 100 per månad. Det är en hel del pengar för många människor.

Ända sedan persondatorn blev personlig, har sociologer talat om något som kallas “den digitala klyftan”. Den digitala klyftan är den serie av socioekonomiska hinder som skiljer de digitala haves från den digitala have-nots.

År 1997 var att inte ha tillgång till digital teknik olyckligt, en olägenhet. År 2015, som inte har tillgång till digital teknik är en livs sugande handikapp. Idag, om du vill ha ett jobb, oddsen är du måste ansöka online. Om du behöver för att få stöd för de flesta tjänster, måste du gå online. Om du behöver tillgång till offentliga tjänster, du ofta garanterad snabbare service på nätet. Om du vill ha statligt stöd vård, måste du gå online.

Om du inte kan gå online, du är en andra klassens medborgare. Du kommer att lida avsevärt jämfört med dem med tillgång till Internet. Heck, om du kan gå online, kan du ta college kurser gratis.

Tillbaka i de dagar då konsumentdatorer var sak, vi i branschen som används för att tala om hur omvälvande det skulle vara att få datorer och bärbara datorer till under $ 1000. Den ursprungliga Apple II var $ 1298, vilket är mer än $ 5000 i dagens penningvärde. Den första Mac var $ 2495 – vilket skulle vara mer än $ 5500 i dagens penningvärde.

Tänk på barriären för inträde för konsumenterna. De av oss som i dag hade råd $ 5500 för att köpa en dator eller $ 1150 för att köpa en telefon. Vi är i en helt annan socioekonomisk plats än de som bor på en fast inkomst, lever på social trygghet, eller bara ha en grundläggande, minimilön jobb.

I själva verket min iMac kostar ganska nära att $ 5500 – men jag använder det för arbete och konfigurerat den att i princip vara Helicarrieren av stationära datorer. Det är en brute eftersom jag behöver brute kapacitet för vad jag gör.

Tänk tillbaka men till lanseringen av Apple II och Mac. Konsumenterna sedan förväntades ha köpkraft motsvarar spendera $ 5500 på en dator idag. Det är några stora pengar. Och det är därför det finns en sådan digitala klyftan.

Nu föreställa sig vad som skulle hända om barriären för inträde till digital teknik var inte så hög. Så snart laptops sjunkit från $ 5000 till $ 500, köpte en hel del fler människor bärbara datorer. I själva verket är det inte torn datorer utan bärbara datorer som är den dominerande formen av PC i dagens värld. Det är vettigt. De är bärbara, bekvämt, och förbrukar mindre ström.

Vad skulle hända med den digitala klyftan om tillgång till Internet fick billigare fortfarande? Vad skulle hända om konsumenterna kunde få sina händer på en tablett för så lite som femtio dollar? Inte femtio dollar i månaden. Men bara femtio dollar.

Femtio dollar är överkomligt för nästan vem som helst. Femtio spänn har potential att överbrygga den digitala klyftan. Den har potential att bli livsförändrande för vissa människor ute.

Det är därför Amazons nya $ 49,99 Fire tabletten är så intressant. Nej, det är inte en top-of-the-line maskin. Ja, det är lite otymplig. Ja, det känns som en enhet från 2012.

Men vem bryr sig? Det är femtio dollar. Vid femtio dollar, kan vem som helst ha ett fönster i Internet.

Det finns dock en del utmaningar. $ 50 tablett får oss del av vägen till överbrygga den digitala klyftan, men det är inte en komplett lösning. Det finns fortfarande två stora hinder för de som inte har som en $ 49,99 Fire tabletten inte övervinna.

För det första är att få tabletten. För att beställa online från Amazon, behöver du tillgång till Internet och du behöver ett kreditkort. Många konsumenter som kunde härleda livsförändrande dra nytta av en femtio dollar tablett inte har tillgång till Internet och absolut inte har en kredit- eller betalkort.

Hur kommer en större – och förmodligen dyrare – Amazon Kindle Fire hjälpa företaget?

Det är där detaljhandeln kommer in. För $ 50 tablett för att radera den digitala klyftan, det måste vara tillgänglig i WalMart. Det måste vara tillgänglig någonstans där en konsument kan gå och betala pengar för att köpa enheten. Tills det är tillgänglig för dem som inte kan gå online, fortfarande tabletten nås.

Uppdatering: Det har påpekats att WalMart erbjuder en $ 50 tablett (men inte i butiker nära mig). Det öppnar upp en viktig dörr till Internet, men det lämnar fortfarande ett stort problem som inte blir bättre …

För det andra finns det Internettjänsten. Det finns många öppna WiFi punkter över hela landet, och om du hade en $ 50 tablett, är det relativt lätt att hitta en öppen WiFi punkt för att sörpla upp några Internet saft. Men att sätta WiFi i hemmen är fortfarande dyrt. Kostnaden för Internet (tillsammans med kabel- och satellit räkningar) är de enda konsumentkategorier vara eller tjänst som har gått upp i pris under de senaste två decennierna.

Dessa är de två trender: otillgänglighet för inköp och kostnaden för Internet som förhindrar $ 49,99 Fire tablett från omvandla den digitala klyftan.

Men det finns anledning att hoppas. Den största utmaningen ur ett tekniskt perspektiv var kostnadssänkande teknik nog att producera den i volym på ett kraftigt reducerat pris var möjligt. Få distribution, medan något av en utmaning (eftersom ju fler mellan inblandade, desto mindre vinst som kan appliceras på produktens kostnad), är möjlig.

Men om vi kan öppna upp universella WiFi, även bara i vissa samhällen där de boende själva kan inte enkelt råd tillgång till Internet, kan vi ha ett sätt att öppna dörrar som tidigare stängda för dem som inte hade råd en $ 500 eller $ 5000 PC.

Så nästa gång du hör om PC-verksamhet decimeras, kom ihåg att det är bara för att konsumenterna var aldrig riktigt bekväm med datormodell till att börja med, och också komma ihåg att det finns många andra möjligheter där ute för att möta och överträffa kundernas behov.

På grund av de begränsande skäl som jag beskrivit ovan, kan jag inte förutsäga om femtio buck Fire tablett kommer att vara en vinnare för Amazon. Men jag kan säga så här: det är ett förebud om en framtid där den digitala klyftan inte skulle vara så delas längre. Och det är en riktigt optimistisk och hoppfull tanke.

Förresten, jag göra fler uppdateringar på Twitter och Facebook än någonsin tidigare. Var noga med att följa mig på Twitter på @DavidGewirtz och på Facebook på Facebook.com/DavidGewirtz.

Amazon ger Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8

Amazon dyker djupare in livsmedelsindustrin med gratis restaurang leveranser

Motorola meddelar $ 149 Moto G4 Spela i USA, nu tar förbeställningar

Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid